Hrabal habbal - rövidfilmpályázat nem csak sörivóknak

Hrabal habbal - rövidfilmpályázat nem csak sörivóknak

A budapesti Cseh Centrum és partnerei nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdetnek a világhírű Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulójára. Olyan, a felhívásra készült vagy archív filmes alkotásokat várnak, melyek az író életének és munkásságának motívumait, az életérzést avagy a stílust dolgozzák fel a legeredetibb formában, kategóriáktól függetlenül, tehát fikció, animáció, kísérleti, zenés video és dokumentum kategóriákban.

A filmverseny részleteinek kihirdetésében közreműködik Jiří Menzel, szintén világhírű cseh filmrendező, aki maga is jó kapcsolatot ápolt a Mesterrel, amelyet több nagyjátékfilmjében is láthatott a közönség. A nemzetközi zsűriben több, Hrabalhoz kötődő közéleti személyiség, író, színész, rendező vesz majd részt.

Vladimír és Bondy és én annyira szerettük a sört, hogy amikor az elsőt az asztalunkra tették, hát hárman megrémisztettük az egész kocsmát, kézzel leszedtük a habot, bekentük vele az arcunkat, a hajunkba dörzsöl­tük, mint a pajeszukat cukros vízzel kenegető zsidók, a második sörnél megújráztuk a habos kenegetést, úgy­hogy már messziről csillogtunk és illatoztunk a sörtől. Bár diákos csíny volt ez, főleg a sör iránti rajongásunkat és a belőlünk feltörő fiatalság lelkesedését fejezte ki. Sörjampecek voltunk...

(A „kurva fixx” elnevezésű jelenet Bohumil Hrabal - Gyöngéd barbárok című regényéből egy részlet, amely persze a könyvből készített filmben is megjelenik – Něžný barbar, 1989, 88 perc, rendező: Petr Koliha)

Díjazás:
- Fődíj 1000 euro
- Prága / Budapest 2 személyes hosszú hétvége
- Prága / Budapest éttermeiben cseh sörvacsora
- Hordó sör
- Hrabal könyvcsomag cseh, magyar és angol nyelven
(- További díjfelajánlók jelentkezését várják a szerevezők)

A nevezés feltételei:
A részletes szabályzat megtalálható a lebonyolító BuSho Rövidfilm fesztivál honlapján, amelyen keresztül majd az alkotásokat be lehet küldeni az online nevezési lap kitöltésével és a filmek feltöltésével!

A legfontosabb kritériumok azonban a filmek hosszával kapcsolatban:
- „Archív”: Hrabal életében, tehát 1997-ig készült alkotások: max 30 perc
- „Új film”: Hrabal halála, tehát 1997 után készült alkotások: max 15 perc

Minden filmet angol felirattal kell beküldeni!

Nevezési határidő: 2013. december 31.

A nevezés ingyenes!

Hrabal habbal - rövidfilmpályázat nem csak sörivóknak

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat