Budapest Film Script Competition

Budapest Film Script Competition

Honlap

Minden a pincében kezdődött. Végeláthatatlan kópiák mosolyogtak ránk és rezzenéstelenül várták az iktatás procedúráját. A feketét két cukorral ittuk az ötödik kerületi bérház egyik szegletében. Már a légy sem zümmögött… hát így kezdődött minden. Erőltetett beszélgetésnek indult a megszokott témák fonalán. Kedvenc rendező, agyoncsépelt filmes karakter, Chuck Norris és a Kill Bill kapcsolata, lehet-e szexi egy vámpír, pontosan hány snittből áll Hitchcock zuhanyzós jelenete.   „És mi a helyzet a magyar filmmel?” Itt ismét csönd és a légy zümmögésének hiánya. Közben elfogyott a kávé…

“Hol vannak a jó írások?” Merészek és viccesek, meglepőek, de szerethetőek. Valóban, jó írások kellenének. Amikor már végképp feladtuk volna parttalan harcunkat az iktatás szellemével, a kínos csöndet felváltotta a kreativitás. Dőltek az ötletek és beindult a fantázia. Az a fajta, amiből jó dolgok születnek, és amiért érdemes a pincében rostokolni. “Forgatókönyvek kellenének fiataloktól és tapasztaltaktól, egyetemistáktól és félprofiktól, fiúktól és lányoktól, bölcsészektől és mérnököktől, a többi már csak részletkérdés.” Akkor és ott ötleteket akartunk olvasni. Magyar vígjátékra ácsingóztunk. “Megcsináljuk?” Megcsináltuk. “Ütős lesz?” Mindenképpen. Hát így kezdődött minden…

A Budapest Film bemutatja: Script Competition 2012.

A pályázás feltételei

A pályázatra 18 és 35 év közötti szerzők, vagy szerzőpárok írásait várjuk. Egy szerző, vagy szerzőpáros csak egy művel pályázhat. A jelentkezést és a dokumentumok letöltését megelőzően a pályázóktól regisztrációt kérünk honlapunkon.

A jelentkezéssel egyidejűleg a pályázók elfogadják a pályázati feltételeket, és kijelentik, hogy a benyújtott művek az ő kizárólagos szerzői alkotásaik, illetve szerzőpárok esetében közösen nyújtják be a pályázatot. Amennyiben adaptációval indulnak, akkor rendelkezniük kell a mű eredeti jogosultjának felhatalmazásával. (Ez a dokumentum szintén csatolandó a jelentkezéshez.)

A jelentkezési dokumentáció kötelező elemei

 • Kitöltött adatlap (amennyiben nem online módon jelentkeztek, az adatlap letölthető a www.bufi.hu/palyazat/dokumentumok/ menüpont alól).
 • Pályamű
  • Treatment
  • Karakterábrázolás
  • Jelenet

A jelentkezés akkor érvényes, ha legkésőbb a jelentkezési határidő napján a pályázók elektronikusan feltöltik, postára adják, vagy személyesen benyújtják a pályaművet.

 • A pályázatokat postán, CD-n, vagy DVD-n, a BUDAPEST FILM KFT.(1055 Budapest, Szalay u. 4. VII. em.) címére kérjük küldeni, vagy ugyanitt személyesen is leadhatjátok minden munkanapon, 10-től 17 óráig
 • Elektronikusan jelentkezni a www.bufi.hu honlapon keresztül lehet az adatlap kitöltésével, és a pályamű feltöltésével.

A Budapest Film Kft. a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja, nem küldi vissza, felelősséget azokért semmilyen formában nem vállal, azokkal kapcsolatosan jelen pályázat alapján semmilyen fizetési vagy egyéb kötelezettsége nincs.

A jelen szabályzat esetleges módosításait a Budapest Film Kft. írásban közli, és azonnal közzéteszi a Pályázat weboldalán. Továbbá fenntartja a jogot, hogy a szabályzatot bármikor módosítsa a pályázat időtartama alatt. A szabályzat valamennyi módosítása a pályázat weboldalán (www.bufi.hu) való közzététel időpontjától érvényes.

Szerzői és Felhasználói jogok

Bár a pályázaton való indulásnak nem feltétele, javasoljuk, hogy jelentkezés előtt a pályaművedet regisztráltasd valamelyik jogvédő szervnél, vagy más erre felhatalmazott intézménynél. A művek jegyzékbe vétele önkéntes, és az a célja, hogy teljes bizonyító erejű magánokirattal (Igazolás) igazolja azt a tényt, hogy az adott mű a műjegyzékbe vétel időpontjában a műjegyzékbe vétel szerinti tartalommal létezett. Ez elősegíti a szerzőség, valamint a mű azonosíthatóságának bizonyítását.

A Pályázat folyamán elkészült kész forgatókönyvek szerzői jogai kizárólag a szerzőt illetik meg, azzal a kikötéssel, hogy a pályázat eredményeként létrehozott 5 forgatókönyv tekintetében, azok megfilmesítése esetén, a szerző a film magyarországi, kizárólagos felhasználási jogait elsőként a Budapest Film Kft.-nek ajánlja fel, továbbá ezen jogok tekintetében a Budapest Film Kft.-nek elővásárlási jogot biztosít, illetve a forgatókönyvének megfilmesítésére olyan tartalmú szerződést fog kötni, melyben a Budapest Film Kft. fenti jogai biztosítva vannak. Az előzőek szerinti jog részleteiről a felek adott esetben külön megállapodást köthetnek.
A pályázó kötelezettséget vállal arra vonatkozóan, hogy a pályázati munka bármilyen célú promóciója, kommunikációja, megjelenése előtt tájékoztatja arról a Budapest Film Kft.-t, és megfelelő formában, a Budapest Film Kft.-vel egyeztetett módon utal a pályázati munka részvételére jelen pályázaton.

Formai követelmények

A pályázat I. fordulójában még nem kész forgatókönyveket, sokkal inkább – az alább meghatározott formában és tartalommal – fantáziadús, szellemes filmötleteket kérünk Tőletek.

A műfajt tekintve vígjátékokat várunk. Ezen kívül fontos, hogy a beadott művetek magyar nyelven íródjon, a történet helyszíne Magyarország legyen, tematikájában pedig kapcsolódjon a magyar kultúrához.

A pályázatra eredeti műveket, illetve adaptációkat is beadhattok, de nem pályázhattok eladott, vételi jog alatt álló, illetve olyan művekkel, amelyek jogai nem szabadok.

A pályaműnek tartalmaznia kell:

 • Treatment: a filmvígjáték tartalmának ismertetése, a történet részletes felvázolása. Minimum 5, maximum 15 oldalnyi terjedelemben
 • Karakterábrázolás: amelyben a részletesen kidolgozzátok a forgatókönyv egyik főbb karakterének jellemét, max. 2 oldal terjedelemben
 • Jelenet: egy legalább 2 szereplős jelenet részletes kidolgozása párbeszédekkel, maximum 3 oldalnyi terjedelemben

Tipográfiai követelmények:TIMES NEW ROMAN betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-ös sorköz, 2,5 cm-es margók. Formátum: Doc, RTF, Docx, PDF, CD, DVD

A fedőlap kizárólag a következő információkat tartalmazza: Író(k) neve, a mű címe

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy kizárólag a határidőre benyújtott, és a pályázati felhívásban meghatározott szabályoknak megfelelő formában és tartalommal leadott anyagokat tudjuk elbírálni.

A jelentkezés határideje: 2012. április 15.

Budapest Film Script Competition

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat