„Ízlés dolga″ – a Nisi Masa kisfilmpályázata

„Ízlés dolga″ – a Nisi Masa kisfilmpályázata

Amit keresnek:

  • Eredeti, kreatív európai rövidfilmeket „Kultúra és élelem” témakörben, és egy főkategóriával kapcsolatosan a három közül (lásd alább).
  • Maximum hosszúság: 12 perc.
  • Nyelv: Bármilyen, de angol felirattal kell ellátni.
  • Beadási határidő: 2009. május 15.

Hogyan kell beadni a filmet:

Fel lehet tölteni a Daazo weboldalára a „FOOD FILM” kategóriába. Emellett küldeni kell egy DVD-t is a filmmel a NISI MASA európai irodájának, ráírva a film pontos címét, a rendező nevét, és a kapcsolattartási címet!

20 kiválasztott filmkészítő meglátogathatja a Lago Film Fest-et Észak-Olaszországban, 2009. július 24-31-ig, hogy bemutassák és megvitathassák filmjeiket, és hogy részt vegyenek az ötnapos filmvetítési és gasztronómiai eseményen. Az utolsó napon hirdetik ki, hogy melyik lett a legjobb „food film”!

Minden filmkészítőnek lehetősége lesz bemutatni filmjét egy másik európai városban is. (A próbavetítések június végén és július elején lesznek). Ezenkívül minden film helyet kap egy nem kereskedelmi válogatás DVD-n.

Kategóriák:

1. „Ízlés dolga" (’Matter Of Taste’)

Ebben a kategóriában azokra az attitűdökre és értékekre kiváncsiak, amiket az étellel szemben tanúsítunk. Ahogyan eszünk, az rávilágíthat egy ránk jellemző kultúra vagy filozófia kifejeződésére, magában foglalva viszonyulásunkat országunkhoz és közösségeinkhez. Manapság a kulturális sokszínűséget és az étkezési szokásokat sokszor ütköztetjük egymással. Van még azonban egy igazán újkeletű paradoxon: egyre inkább eltávolodunk az étel eredetétől, a főzés művészete mégis nagyobb reklámot kap napjainkban, mint eddig bármikor.

2. „Asztali szokások" (’Table Manners’)

Ez a kategória azokkal a körülményekkel foglalkozik, amelyek között eszünk, valamint hogy honnan szerezzük be az élelmet, és mennyire egészséges az. Egyedül szoktunk-e enni a TV előtt, vagy barátokkal, családdal? Munkába is hideg élelmet viszünk, és még vacsorára sem mindig van elég időnk, hogy rendes ételt főzzünk. A fogyasztónak mindig van választása: vagy pénzt spórol, vagy többet költ, de tudja, hogy az étel, amit az asztalára tesz, honann ered. És mi a hatása a megevett ételnek az egészségünkre? Úgy tűnik, sok betegségnek, mint pélául a cukorbetegségnek és az elhízásnak lehet oka a helytelen táplálkozás.

3. „A bőség földjei" (’Lands of Plenty’)

Mik a globalizáció hatásai az élelmiszer termesztésre, és mik a környezetre és az emberre? Ez a kategória a nagy multinacionális cégek és a nagyüzemi gazdálkodás hatásaival foglalkozik. A politika és az élelmiszer között is valós kapcsolat van. Vegyük például a paradicsomtermesztést Spanyolországban: a szüret jobbjára illegális munkavállalókkal történik, a termést kamionokkal szállítják az északi országokba. Végül ott áll a kérdés az élelmiszer jövőjéről: egyre inkább mesterségesen előállítottá lesz-e, vagy újra tradicionális és organikus?

A szervezet:

A NISI MASA egy európai hálózat, amely több száz fiatal filmrajongót fog össze 19 országból. A NISI MASA-t különböző profilú nemzeti szervezetek alkotják, amelyek szintén fiatal európaiakból állnak, akiknek közös szenvedélyük a mozi.

Céljai:

  • Új tehetséges filmesek felfedezése és bemutatása.
  • Az európai tudatosság előremozdítása filmes eszközökkel.
  • Kultúrák közötti filmes projektek fejlesztése.
  • Egy együttműködési és kommunikációs színtér létrehozása fiatal európai filmesek számára.

Főbb tevékenységei:

A NISI MASA egész évben szervez különböző eseményeket európaszerte, amely filmőrültek és tehetségek százait vonzza: forgatókönyvíró és rendezői műhelyek, szemináriumok, filmvetítések stb. A NISI MASA emellett rövidfilm válogatás DVD-ket, könyveket is kiad. Havonta megjelenő újságuk a NISIMAZINE, emellett a filmfesztiválok ideje alatt naponta jelentkeznek kiadványukkal.

Még több (angol nyelvű) információ talalható a NISI MASA és a Matter of Taste weboldalakon.

„Ízlés dolga″ – a Nisi Masa kisfilmpályázata

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat