Címke: kolozsvári magyar napok

Emlékezés és önismeret – A VIII. Kolozsvári Magyar Filmnapokról

2017. augusztus 22. – írta

A címbeli két szóval jellemezhető a Kolozsvári Magyar Napok alatt hagyományosan megszervezett vetítéssorozat Tranzit Házban zajló része. Talán szerencsésebb volt, amikor a több helyszínen zajló vetítések összesített programját vehettük kézbe, de a lényeg most sem változott: a Tranzit Házban főleg Kolozsvárhoz kapcsolódó riportokat, dokumentumfilmeket, játékfilmeket láthattunk (ezek voltak a Kolozsvári Magyar Filmnapok), a Sapientia EMTE aulájában pedig klasszikus mesefilmeket, illetve friss magyar játékfilmes sikereket. Mindezt Szederkényi Olga Az arisztokrácia diszkrét bája című dokumentumfilmjének kolozsvári bemutatója egészítette ki a TIFF Házban.

Kolozsvár, a filmgyár – V. Kolozsvári Magyar Filmnapok – 2014. augusztus 18–23.

2014. augusztus 25. – írta

Ha Kolozsvári Magyar Napok, akkor főtéri koncertek, gulyás és néptánctalálkozó. De nem kizárólag. A Kolozsvári Magyar Filmnapok szervezői már ötödik éve próbálják összekapcsolni a kincses város nevét az itt készülő nem is kevés filmes munkával, melyek folyamatosan készültek a múlt század elejétől kezdve. Diákfilmek, dokumentumfilmek, játékfilmek, tévéfilmek a városról, a városban, a városi művészek által. Elnézve őket, úgy tűnik, Kolozsvár minden utcasarka ihlető erővel van tele.

Itt az idei Kolozsvári Magyar Napok filmes műsora!

2014. július 21. – írta

Augusztus 18–23., Művész mozi, Tranzit Ház és a Sapientia EMTE új épülete – ekkor és itt lehet idén nyáron magyar filmet nézni Kolozsváron, ráadásul ingyen. A három szervező ismét a Tranzit Alapítvány, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, számos partnerükkel együtt. A teljes program alább.

Filmszemle és filmhíd – IV. Kolozsvári Magyar Filmnapok (2013. augusztus 19–23.)

2013. augusztus 27. – írta

Magyar népmesék a legkisebbeknek, régi televíziós felvételek a nosztalgiázni vágyóknak, rövidfilmek, dokumentumfilmek és friss magyar játékfilmek az újdonságokra kíváncsi kolozsváriaknak – dióhéjban így foglalhatnánk össze a múlt héten lezajlott vetítéssorozat műsorát. A IV. Kolozsvári Magyar Napok filmes programja két szekcióban zajlott: a Kolozsvári filmszemlét a Tranzit Alapítvány, a FilmHidat pedig az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia EMTE szervezte számos partnerintézménnyel karöltve.

„Filmkocsma” nyílik ma este Kolozsváron

2013. augusztus 20. – írta

A 4. Kolozsvári Magyar Napok idején Filmkocsma programot szervez az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A program helyszíne a TIFF-ház (Egyetem utca 6. sz.), partner a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Intézet.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat