Címke: budapesti klasszikus film maraton

„Fontosnak tartjuk, hogy a filmtörténetünk újra az általános műveltség részévé váljon” – Interjú Ráduly Györggyel, az NFI – Filmarchívum igazgatójával

2021. szeptember 23. – írta

A szeptember 21. és 25. között futó Budapesti Klasszikus Film Maraton mellett az elveszett magyar filmkincseket felkutató Hungarika Projektről, a régi és új magyar filmeket streamelő Filmioról, a magyar film 120 évét áttekintő Nagylátószög kiállításról, valamint kínai Jancsó-retrospektívről, egy Washingtonból előkerült kolozsvári némafilmről, és a hangosfilmet angolul köszöntő Horthy Miklósról is beszélgettünk a Filmarchívum igazgatójával.

Holnap kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

2021. szeptember 20. – írta

Öt szekció, négy patinás fővárosi helyszín, szabadtéri vetítések, hommage-vetítések, filmritkaságok és filmkoncertek, szakmai és gyerekprogramok – sokszínű és változatos műsorral várja a mozi szerelmeseit a szeptember 21. és 26. között zajló 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

Szeptember végén újra lesz Budapesti Klasszikus Film Maraton

2020. június 19. – írta

A Nemzeti Filmintézet 2020. szeptember 22. és 28. között, negyedszer rendezi meg a főváros legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját. Az esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar filmkultúra értékeire. Az idei programban hangsúlyos szerepet kapnak a világhírű magyar operatőrök alkotásai.

Udo Kiert és Michael Nymant is vendégül látja a Budapesti Klasszikus Film Maraton

2019. július 15. – írta

Budapest több mozija mellett idén Egerben és Győrben is vetítésekkel jelentkezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A harmadik alkalommal meghirdetett programsorozat szeptember 4. és 11. között mintegy 100 filmklasszikust vetít le és több filmcsillagot is vendégül lát: az Ember a felvevőgéppel például Michael Nyman zenei kíséretével lesz látható.

„Kell egy filmes szentély, ahol megmutathatjuk relikviáinkat” – Interjú Ráduly Györggyel, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatójával

2018. október 27. – írta

Az idei Filmtettfeszt egyik fő attrakciója volt az immáron Sárga Csikó-díjas Sára Sándor történelmi témájú filmdrámája, a 80 huszár. A levert magyar forradalomnak emléket állító, sokszor látott klasszikust olyan gúnyában láthattuk viszont a vásznon, mintha egyáltalán nem fogott volna rajta az idő. Erről is kérdeztük Ráduly Györgyöt, a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatóját, de arról is, hogy miként működik  a magyar filmes hagyaték ápolását felvállaló Filmarchívum.

Claudia Cardinale és Klaus Maria Brandauer Budapestre látogat

2018. július 27. – írta

Magyarországra látogat ősszel Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer, Jean-Marc Barr, illetve Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó. A Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt működő Magyar Nemzeti Filmarchívum szeptember 4. és 9. között szervezi meg a II. Budapesti Klasszikus Film Maratont.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat