Több erdélyi filmes is MMA-ösztöndíjban részesül Több erdélyi filmes is MMA-ösztöndíjban részesül

Több erdélyi filmes is MMA-ösztöndíjban részesül

Csaknem 1600 művész pályázta meg idén a Magyar Művészeti Akadémia hároméves alkotómunkát támogató ösztöndíját. A 100 nyertes között szép számmal vannak romániai magyar művészek is.

A nyertesek három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra jogosultak 2021 szeptemberétől, emellett az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetétől folyamatos mentorálást, valamint publikációs és bemutatkozási lehetőséget kapnak, továbbá rendszeres szakmai találkozón vehetnek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért eredményeikről – összegez a Filmhu. A portál szerint a döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Balázs Mihály, Buglya Sándor, Haris László, a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell, Kékedi László, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Viktor, Pécsi Györgyi, Sára Ernő, Stefanovits Péter és Záborszky Kálmán. A támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el.

A film- és fotóművészet területén olyan magyarországi filmesek kaptak most támogatást, mint pl. a nemzetközi színtéren is elismert Bucsi Réka (Symphony no. 42, Love) animációsfilm-rendező, vagy a dokumentumfilmes Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei, Könnyű leckék), de a határ innenső oldaláról származó, vagy itt is élő filmesek közül is többen részesültek az ösztöndíjban: Szőcs Petra, aki Déva című első nagyjátékfilmjét Velencében mutatta be, valamint három dokumentumfilmes, a Bukarestben élő Balla Zoltán, a kolozsvári Tóth Orsolya és a sepsiszentgyörgyi Vörös T. Balázs.

Az ösztöndíjasok teljes listája elérhető az MMA honlapján.

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat