Tegnap megkezdődött a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Tegnap megkezdődött a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Tegnap megkezdődött a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

A nemzetközi zsűri elnöke, Cate Blanchett a szervezők ötletességét és rugalmasságát méltatta, amellyel sikerült megrendezniük az első nagy „Covid-kori” fesztivált.

Az Oscar-díjas ausztrál színésznő a fesztiválindító sajtótájékoztatón méltatta, hogy a fesztivál művészeti igazgatója, Alberto Barbera és csapata az utóbbi hónapokban összegyűjtötte a globális filmes ágazat szereplőinek igényeit, elvárásait vágyait– azokét, akik jelen lehetnek Velencében és azokét is, akik nem.

A 77. Velencei Filmfesztivált a pandémia miatt szűkített program, kevesebb sztárvendég és szigorú egészségvédelmi intézkedések jellemzik. Blanchett a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a filmipar, akárcsak a többi ágazat, óriási kihívásokkal került szembe az elmúlt időszakban a pandémia miatt. 

A színésznő azt is elmondta, hogy a Velencei Filmfesztivál segít az ágazat talpra állásában a mozikat bezárásra, a produkciókat leállásra, a fesztiválokat halasztásra vagy az online térbe kényszerítő pandémia után. Megjegyezte, hogy mivel a streaming szerepe nagyon megnőtt a karantén alatt, izgalmas téma lehet ennek a mozizásra gyakorolt hatása. Ezzel szemben Thierry Frémaux, a Cannes-i Fesztivál igazgatója, aki hét másik tekintélyes európai filmfesztivál vezetőjével együtt érkezett Velencébe. Rámutatott arra, hogy a mozik már több mit száz éve működnek, míg a streamingplatformok mindössze öt éve jelentek meg.

A Cate Blanchett vezette nemzetközi zsűri 18 versenyfilm közül választja majd ki az Arany Oroszlán-díjas alkotást. A mezőnyben Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című, kanadai-amerikai koprodukcióban készült alkotása is szerepel, amelynek Martin Scorsese az executive producere.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 2. és 12. között zajlik a lagúnák városában.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat