Tarolt a BAFTA-gálán az 1917 Tarolt a BAFTA-gálán az 1917

Tarolt a BAFTA-gálán az 1917

Sir Sam Mendes 1917 című filmjét kilenc kategóriában jelölte díjra a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA), ezekből hetet el is hozott a tegnap esti, a londoni Royal Albert Hallban megszervezett díjkiosztó gálán. A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú akadémia szavazatai döntöttek.

Az első világháborús dráma elvitte a pálmát a legfontosabb BAFTA-kategóriákban: a legjobb film, a kiemelkedő brit film, a legjobb fényképezés, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb hang és a legjobb különleges vizuális hatások díja mellett Mendes vehette át a legjobb rendezőnek járó elismerést is.

Legfőbb vetélytársa, a Todd Philips rendezte Joker alkotógárdája 11 jelöléssel büszkélkedhet, ám ebből csak hármat váltott végül díjra: Joaquin Phoenix lépett színpadra a legjobb férfi főszereplőnek járó díjért, de a Jokernek ítélték a legjobb eredeti filmzenéért (Hildur Guðnadóttir) és a legjobb szereposztásért (Shayna Markowitz) járó elismeréseket is.

A legjobb női főszereplő kategóriában az életrajzi Judy (r. Rupert Goold) főszerepét alakító Renée Zellwegert díjazták. A legjobb mellékszereplőnek Laura Dern (Marriage Story / Házassági történet, r. Noah Baumbach) és Brad Pitt (Once Upon a Time... in Hollywood / Volt egyszer egy Hollywood, r. Quentin Tarantino) bizonyult.

A nem angol nyelvű filmek versenyében a kínai The Farewell (r. Lulu Wang, Daniele Melia), az angol-szír Kislányomnak, Samának (For Sama, r. Waad al-Kateab, Edward Watts), a spanyol Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria, r. Pedro és Agustín Almodóvar), a francia Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu, r. Céline Sciamma, Bénédicte Couvreur), valamint a koreai Élősködők (Parasite, r. Bong Dzsun Ho) versenyzett, a pálmát végül az utóbbi vitte. A korábban Arany Pálmával is díjazott Élősködők (Han Dzsin Wonnak és Bong Dzsun Honak köszönhetően) egyébként elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv trófeáját is, és a legjobb film és a rendezői kategóriában is versenyzett.

A BAFTA-gálát megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintik, ahogy az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (The Writers Guild of America, WGA) szombat esti díjkiosztóját is. Itt viszont az Élősködők és a (nem brit koprodukcióban készült) Jojo Rabbit (r. Taika Waititi) vitte el a legjobb eredeti, illetve a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjakat.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat