Szerb-román film versenyez Locarnóban Szerb-román film versenyez Locarnóban

Szerb-román film versenyez Locarnóban

Ivana Mladenović második nagyjátékfilmje, az Ivana cea Groaznică a locarnói filmfesztivál pályakezdő rendezőknek szóló Cineasti del presente szekciójában versenyez a 35 ezer svájci frankkal járó Arany Leopárdért. A 72. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7-17. között szervezik meg.

Az Ivana cea Groaznică Ivana Mladenović önéletrajzi ihletésű filmje, amelyben családtagjai és barátai önmagukat alakítják egy fiktív történetben: humoros, érzékeny film emberekről és helyekről, a valahová tartozásról és honvágyról, derül ki a film kommunikációjával megbízott ügynökség közleményéből.

A történet szerint a Romániában élő szerb színésznő, Ivana egészségügyi problémák miatt úgy dönt, hogy a nyarat szülővárosában, Kladovóban, családi körben tölti. A polgármester meggyőzi, hogy legyen a legfontosabb helyi kulturális esemény arca. A színésznő excentrikus bukaresti barátait is meghívja az eseményre, akik nem kis feltűnést keltenek, Ivanáról ráadásul szerelmi pletykák kelnek szárnyra a városban, amitől az idegösszeomlás szélére sodródik: kiderül, hogy a Duna egyik partján sem találja a helyét.

Ivana cea Groaznică

A címszerepet Ivana Mladenović alakítja, valamint Luka Gramić, Ivana szülei, Gordana Mladenović és Miodrag Mladenović, a testvére, Kosta Mladenović,  a nagymamája, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu és az azóta elhunyt Anca Pop is játszik a filmben. 

Ivana Mladenović a film írója és rendezője is, a társ-forgatókönyvíró Adrian Schiop, a művészeti vezető Ana Szél és Andrei Rus, az operatőr Carmen Tofeni, a vágó Patricia Chelaru és Cătălin Cristuțiu, a jelmeztervező Iulia Popescu, a díszlettervező Radmila Simić, Rada Dronjak és Gordana Mladenović, a sminkes Iulia Popescu és Dejana Petrucić. A film a román microFILM és a szerb Dunav 84 gyártásában készült, producerei Ada Solomon és Ivana Mladenović, partnerei a Román Közszolgálati Televízió, a nomada.solo és a Verde Stop Arena, támogatói a Román- és a Szerb Filmközpont, valamint a Hollywood Multiplex és a United Romanian Breweries Bereprod.

Ivana Mladenović Szarajevó Szíve díjat nyert 2012-es Turn Off The Lights című egészestés dokumentumfilmjével, A ferentari negyedi katonák (Soldații. Poveste din Ferentari) című első játékfilmje pedig különdíjat nyert San Sebastianban, és Namurben, Triesztben, Kolozsváron is díjazták. A rendező többször elnyerte a román filmes szakma legfontosabb elismerését, a Gopo-díjat.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat