Szabó Szonja is online mutatja be új filmjét Szabó Szonja is online mutatja be új filmjét

Szabó Szonja is online mutatja be új filmjét

Kamaszlányokról, barátságról, összetartásról, szerelemről, árulásról, a sportról és a hatalmi helyzettel való visszaélésről szól Szabó Szonja Vércsék című új rövidfilmje. A Vércsék alkotói szabadon elérhetővé teszik a filmet: május 17-étől bárki ingyenesen megnézheti online az RTL MOST felületén.

A filmet az online premier előtt az RTL Klub is műsorára tűzi, május 17-én 2:45-kor. A rövidfilmeket általában évekig csak fesztiválok vetítésein, illetve a tévében lehet egyszer-egyszer látni, de a vírus okozta különleges helyzetben a gyártó cég, az Umbrella rendhagyó módon úgy döntött az alkotókkal közösen, hogy elkészülése után mindenki számára azonnal szabadon elérhetővé teszi a filmet. 

A Vércsék Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján készült. A film az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Igazi lányok igazi problémáiról szól, kerülve az idealizált ábrázolásmódot. Bátran mutat meg problémákat, szomorúságot, de kiutat, megoldást kínál cserébe. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal. A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen. 

A Vércsék egyszerre sportfilm, női film és ifjúsági film: a 13–18 éves korosztályt szólítja meg, akik számára kevés hasonló, minőségi fikciós tartalom érhető el. A Vércsék ugyanakkor nem csak kamaszoknak szól: a huszonévesek és a harmincasok is nosztalgiával tekinthetnek vissza kamaszéveikre, illetve a szülők korosztályának is tükröt tart a négy kézilabdás kamaszlány története. 

A Vércsék rendezője, Szabó Szonja nevére évekkel ezelőtt, még egyetemi évei alatt felfigyelhetett a filmszerető közönség. A fiatal rendező korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, A Mentor című alkotását pedig nagy kritikai visszhang kísérte 2019-ben, számos díjra jelölték.

 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat