Streaming, zöld filmgyártás és kényszerszünet: egy hét múlva indul a Friss Hús Streaming, zöld filmgyártás és kényszerszünet: egy hét múlva indul a Friss Hús

Streaming, zöld filmgyártás és kényszerszünet: egy hét múlva indul a Friss Hús

A vetítéseken kívül színes szakmai programmal várja nézőit a május 27-én kezdődő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál.

A streaming kora című beszélgetésen szó lesz arról, hogy a 2020-as járványhelyzet komoly változást hozott a streaming piacán: a Filmio, az HBO Go, a Netflix, a Távmozi és a Cinego is mind a megváltozott filmnézési szokásokat igyekszik kiszolgálni. A kerekasztal alapkérdése, hogy mekkora sikere, elérése, nézettsége van Magyarországon ezeknek a platformoknak.

A koronavírushoz is kapcsolódik a kényszerszünet jelensége: a kreatív szakmákban jellemzően szabadúszó dolgozók számára ez húsbavágó kérdés volt az elmúlt időszakban. Gyerekszülés utáni újrakezdésről, koronavírus okozta pályamódosításról és másként folytatásról szól majd ez a beszélgetés.

A filmgyártás a második legszennyezőbb iparág: számtalan módon csökkenthető lenne egy-egy produkció ökológiai lábnyoma, de ehhez jelentős szemléletmód váltásra van szükség. A Green Filmmaking programon filmes szakemberek segítségével járják körbe a témát. A pitchfórumon a Lovas Nándor-díjért versenyeznek a kisjátékfilmtervek, az esemény moderátora idén is Lévai Balázs lesz.

A szakmai programok időpontjai a https://frisshusbudapest.com/programok oldalon találhatóak, a fesztivál ideje alatt Friss Hús Facebook-oldalán streamelve is lehet majd követni az előadásokat.

 

A fesztivál idei vendége Csehország: két rövidfilmes blokk mellett Magyarországon először lesz látható a Winter Flies című cseh film, a vetítés után pedig a szlovéniai születésű és a prágai FAMU-n végzett Olmo Omerzu rendező és producer-alkotótársa, az Arany Medve díjas Jiří Konečný mutatják be, hogy Csehországban milyen lehetőségei vannak egy kezdő filmrendezőnek, hogyan lesz egy rövid diplomafilmből Berlinalén debütáló nagyjátékfilm, és hogyan jut el egy cseh indie road movie az Oscar-nevezésig.

Több másik külföldi filmes egyetemmel együtt a prágai FAMU-t is megismerhetjük: egyre kevésbé ritka, hogy magyar fiatalok külföldi filmes egyetemeken folytatnak tanulmányokat – a mostani Friss Hús-mezőnyben is szerepel néhány ilyen rendező filmje. Velük beszélgetnek majd a képzés különbözőségéről, és talán még az is kiderül, hogy a külföldi filmes egyetemek jobban felkészítenek-e a szakmára.

 

A fesztivál központi helyszíne a Toldi mozi, a szabadtéri vetítéseket pedig a városháza udvara fogadja be. Ezekre a vetítésekre a TIXA oldalán lehet jegyeket vásárolni. A szabadtéri esték látogatásához is szükség van védettségi kártyára, a belépéskor ellenőrzik majd a szervezők. A fesztivál ideje alatt a Városháza Parkban plakátkiállításon lehet megnézni a versenyfilmekhez készült poszterek közül a 10 legtöbb szavazatot kapottat – ehhez nincs szükség védettségi igazolványra. A védettségi kártyát szintén nem igénylő Távmozi is üzemel a rendezvény alatt: a Friss Hús magyar kisjátékfilmes versenyprogramjának blokkjait lehet minden este 9 órakor online megnézni, ezekre a vetítésekre a távmozi oldalán lehet jegyet váltani 990 forintért.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat