Pert indított Roman Polanski, hogy ismét a filmakadémia tagja lehessen Pert indított Roman Polanski, hogy ismét a filmakadémia tagja lehessen

Pert indított Roman Polanski, hogy ismét a filmakadémia tagja lehessen

Beperelte az amerikai filmakadémiát Roman Polanski, amiért a szervezet 2018 májusában minden figyelmeztetés és indoklás nélkül kizárta tagjai közül. A filmakadémia kitart korábbi döntése mellett.

Roman Polanski rendezőt a #MeToo mozgalom hevében, Bill Cosby komikussal egy napon, nem sokkal Harvey Weinstein producer után zárták ki az amerikai filmakadémiából 2018 májusában. Polanski ellen 1978 óta elfogatóparancs van érvényben Amerikában, mivel elszökött az országból, mielőtt ítéletet hirdettek volna abban az eljárásban, amelyben egy 13 éves lány megerőszakolásával vádolták.

A rendező már tavaly májusban perrel fenyegette a filmakadémiát a kizárása miatt. Polanski ügyvédje szerint a kizárási procedúra jogszerűségét kérdőjelezik meg, ezt ugyanis nem előzte meg semmilyen figyelmeztetés, és a rendező nem kapott esélyt arra sem, hogy tisztázza magát. Most visszavételét és a perköltségek megtérítését követeli az akadémiától.

Az amerikai filmakadémia válaszként közleményt adott ki, amelyben korrektnek és méltányosnak nevezi a Polanski elleni eljárást, és leszögezi, hogy továbbra is kitart döntése mellett. A kizáráshoz egyébként az amerikai filmakadémia 54 tagú kormányzó testületének kétharmados egyetértésére van szükség.

(Variety)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat