Összeállt a 7. Filmgalopp versenyprogramja Összeállt a 7. Filmgalopp versenyprogramja

Összeállt a 7. Filmgalopp versenyprogramja

Hét dokumentumfilm áll rajthoz idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjában. A fődíj egymillió forint, a közönségdíj pedig 1000 lej.

A Filmtettfeszt versenyszekciójának a célja évről évre változatlan: fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, friss alkotásaik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt. A Filmgalopp kétévente váltogatja a versenyfilmek műfaját: idén a dokumentumfilmek kerültek sorra.

Az idén versenybe került hét alkotás között hagyományos értelemben vett portréfilmből van a legtöbb: a Gyuri (r. Szigeti Szenner Szilárd) egy szegény sorban élő férfi magányos hétköznapjait mutatja be csendes egyszerűséggel, az Isteni kéz (r. László Barna) Csángáló, a világhírű brácsás tragédiáját meséli el – a Parkinson-kórban szenvedő öreg mestert cserben hagyja a keze –, az Árva csillagokból (r. Simó Boglárka) a székelykeresztúri gyermekotthon képe bontakozik ki egykori lakója személyes története és archív felvételek által, az Előhívás (r. Dózsa Endre) pedig a Partiumban született Kondor László portréja: a világhírű fényképész csak úgy ontja magából a vietnami háborúról szóló, személyes történeteket. Kettős portrét rajzol meg a Zeit der Zwillinge: a Németországban élő, kolozsvári származású Visky Sámuel filmjében egy bipoláris zavarral küszködő ikerpárt követ a nemrég eladott, kipakolandó, de még mindig emlékekkel teli, magyarországi szülői házukig. Az Inside Places László József harmadik dokumentumfilmje, egy trilógia legszemélyesebb és egyben záró darabja: egy párkapcsolat válságát mutatja be zavarba ejtő közelségből. A 7. Filmgalopp egyetlen ismeretterjesztő filmje a Being A Bee, a nagyváradi Medve Ferenc munkája: a méhek közé „zsugorodva” mutatja be azok mindennapjait és fogalmaz meg erős környezetvédő üzenetet.

Az alkotásokat a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle műsorában, október 6. és 10. között lehet majd megnézni több erdélyi városban. A részletes program szeptember második felében lesz elérhető a fesztivál frissen megújult honlapján.

A 7. Filmgalopp fődíja idén is egymillió forint a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, a díj sorsáról szakmai zsűri dönt. A zsűri tagjai idén: Nagy Viktor Oszkár filmrendező, forgatókönyvíró, dr. Kollarik Tamás filmes szakember, valamint Ferenczi Szilárd filmtörténész.

A hagyományokhoz híven a közönség is szavazhat a kedvenc versenyfilmjére: ezt megtehetik a mozivetítések végén a fesztivál helyszínein, illetve az alkotások október 6-a és október 8-a éjfél között elérhetőek lesznek a filmtettfeszt.ro-n is, és az ugyanitt található Like gomb lenyomása szintén voksolásnak fog számítani. A legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, a Nobila Casa által felajánlott 1000 lejt.

A díjak átadására a fesztivál központi helyszínén, a kolozsvári Győzelem (Victoria) Moziban kerül sor szombaton, október 9-én.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat