Oscar-rövidlistán a colectiv Oscar-rövidlistán a colectiv

Oscar-rövidlistán a colectiv

Az amerikai filmakadémia közzétette kilenc kategória legjobbnak ítélt filmjeinek rövidített listáit. A Felkészülés... most nem ment tovább, a colectiv viszont két kategóriában is versenyben maradt.

Alexander Nanau filmje a legjobb dokumentumfilm és a legjobb külföldi filmalkotás címéért is versenyez. (A megrázó erejű román dokumentumfilmről, amelynek rendezője visszautasított egy állami kitüntetést, itt írtunk részletesen, rendezőjével készült interjúnk itt olvasható.) Utóbbi kategóriában olyan versenytársai maradtak, mint a dán Még egy kört mindenkinek, a cseh színekben indult Agnieszka Holland Sarlatánja, vagy az Andrej Koncsalovszkij rendezte Dear Comrades! (Dorogije tovarishchi). Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, Magyarország idei Oscar-nevezettje ezúttal nem került fel a 15 tételes listára, ahogy a két kvalifikált magyar animációs rövidfilm sem, de kiesett a versenyből például Pakisztán hányatott sorsú nevezettje is.

Az Európából nevezett összes filmet itt tekintettük át

Az egészestés dokumentumfilmek szintén 15 filmes mezőnyát a tévés produkciók uralják, azok közül is a Netflix kapott a legtöbb, négy filmnyi esélyt az Oscar-jelölésre, a shortlistes alkotások közül nyolcat (több, mint felét) nő rendezte. A colectivet sokan a kategória nagy esélyesének tartják, 238 alkotás közül került a legjobbak közé, bár a Variety kritikusai például a Time (r. Garrett Bradley), Dick Johnson Is Dead (r. Kirsten Johnson), The Truffle Hunters (r. Michael Dweck, Gregory Kershaw), Crip Camp: A Disability Revolution (r. Nicole Newnham, James Lebrecht) és a Welcome to Chechnya (r. David France) című filmeknek szavaznának bizalmat.

A már említett kategóriákon (legjobb külföldi film, egészestés dokumentumfilm, animációs rövidfilm) kívül az amerikai filmakadémia most az eredeti filmzene, eredeti filmes betétdal, vizuális effektek, rövid dokumentumfilm, élőszereplős rövidfilm, smink és frizura rövidlistáját közölte. A jelöltek listáját március 15-én teszik majd közzé, magát a gálát pedig 2021. április 25-én tartják.

 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat