Online nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt Földiek Online nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt Földiek

Online nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt Földiek

Mától online, ingyen nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt magyar rövidfilm, a Földiek. A szürreális családi sci-fi a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól.

A Földiek egy válás története egy gyermek szemszögéből elmesélve, egy játékos, mesei világban. A 12 éves Ábel (Cservák Zoltán) szüleivel és nővérével él egy vidéki házban. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával, majd csodálatos módon kilövi magát a sztratoszférába. Ábel képtelen belenyugodni apja távozásába, és nyomozni kezd. Freund Ádám sci-fije, amely a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be. Rögtön elnyerte a fődíjat: „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen” – indokolta döntését a fesztivál zsűrije.

A díjat számos további elismerés követte: legjobb kisjátékfilm a Magyar Filmdíjon, legjobb kisjátékfilm a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, a Magyar Operatőrök Társasága által odaítélt Aranyszem díj, a zsűri nagydíja a Cinefesten, Simó Sándor-díj és a legjobb képi világért járó elismerés az Earlybird filmfesztiválon.

A Földiek világpremierje az Oscar-jelölő Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon volt. Ezután többek között a rangos Camerimage-on, majd Palm Springsben, Uppsalában és Poiters-ben is vetítették.

Az Amerikai Filmakadémia 1573 nevezés közül jelölte Diák Oscar-díjra Los Angelesben. A Diák Oscar-díjra korábban többek között olyan rendezőket jelöltek, mint Pete Docter (Agymanók), John Lasseter (Verdák), Spike Lee (Szemet szemért), Trey Parker (South Park) és Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe). A világ filmes egyetemeiről minden iskola csak egy-egy alkotást küldhetett kategóriánként, ebből a mezőnyből került be a Földiek a legjobb hét közé.

Freund Ádám jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik, amelyet Szabó Iván forgatókönyvíróval közösen jegyez. A Hiénák egy napjainkban játszódó, igazi éjszakai, budapesti film, ami egy olyan független taxis csapatról szól, akik csalnak az órával. A film elején egyikőjük váratlanul megsérül, ezért a feleségének kell beszállni a helyére. A férfi-női szerepeken túl is sok mindenről szól a több szálon futó cselekmény, de leginkább arról, hogy milyen konfliktusokhoz vezet az, ha ez az ügyeskedő-stikliskedő attitűd, az apró csalások napi rutinná válnak, és beszivárognak a magánszféránkba: a barátságokba, a házasságokba, a párkapcsolatokba. Hová vezet az érzelmi „szürke zónázás”, ki lehet-e keveredni belőle, újjá lehet-e születni, ha ránk borul egy hazugságvár.

„Az a tervünk, hogy egy sok műfaji elemmel játszó, de mégis karaktervezérelt filmet csináljunk. Így kézen tudjuk majd fogni a nézőt, és bevezetni egy olyan érzelmi dzsungelbe, ahol a csalás, a hazugság, az éjszakai mocsok, és az angol legénybúcsúsok között keressük a moralitás és a szereplőink igazságát. Hol a reptéren, hol a bulinegyedben, hol pedig otthon, a négy fal között” – mondta el a rendező.

A Hiénák tervét a Filmjus is támogatta, jelenleg fejlesztési fázisban van a Nemzeti Filmintézetnél, hamarosan elkezdődik a gyártás előkészítése.

(A produkció közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu