Ők a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idei díjazottjai Ők a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idei díjazottjai

Ők a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idei díjazottjai

A fesztivál fődíját a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film operatőre nyerte el; Bántó Csaba két elismerést is kapott a Békeidő fényképezéséért. Az idei életműdíjat Kardos Sándor vehette át.

Átadták a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál elismeréseit Szegeden. Az operatőri seregszemlére idén több mint 400 nevezés érkezett, a válogató zsűri munkája után végül 11 nagyjátékfilm és 30 rövid-, illetve kísérleti film mérettette meg magát (az európai filmeken kívül versenyeztek többek közt Fülöp-szigeteki, dél-koreai, dél-amerikai és mexikói alkotások is). A fesztivált ötödik alkalommal szervezték meg Zsigmond Vilmos szülővárosában. 

Bár a versenyprogram hivatalosan szeptember 21-től 25-ig tartott, ebben az évben már a nulladik napon, 20-án elkezdődtek a vetítések. Az OFF programban mutatták be az időhiány miatt versenybe nem került műveket, valamint a Belvárosi Mozi pandémiás helyzetre reagáló pályázatában díjazott karanténfilmeket. Összesen mintegy 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézhetett filmeket a fesztivál közönsége. Délelőtt közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések, esténként szabadtéri mozi, valamint fotográfiai kiállítások tették gazdagabbá a programot. 

A fesztivál fődíját a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film operatőrének, Claire Mathonnak ítélte oda a zsűri. A nagyjátékfilmek közül a Bosszú (Ricochet) című mexikói–spanyol alkotást ítélték a legjobbnak, Natalia Cuevas operatőr munkájával, míg a kisjátékfilmek között a Mónika nem akar a földön járni című 40 perces mozi operatőreként Vincze Alinát tartották a legjobbnak.

A Békeidő című nagyjátékfilm Bántó Csaba operatőri teljesítményével két elismerést érdemelt ki: megkapta a kritikusok díját, valamint a fesztivált szponzoráló Vision Team és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek járó díját. Szeged Város díját a Gyuricza Mátyás által fotografált, Kelet című magyar kisjátékfilm nyerte el, a kísérleti filmek kategóriában pedig a Még emlékszem című, Hejüsz Betti által fényképezett alkotás nyert.

A hat tagú szakmai és háromtagú kritikus zsűri mellett ebben az évben is szavazott diákzsűri, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűri. Előbbi a Kanya című cseh rövidfilm operatőrének, Faraz Alamnak ítélte az első helyet, utóbbi a Jorge Carmona fényképezte Frontera Azul (Blue Frontier) című filmet találta a legjobbnak.

Külön elismerésben részesítette a zsűri a Le Syndrome Archibald című francia alkotást, melyet Laurent Barès operatőr fényképezett, a Piołun (Bitter Herb) című lengyel mozit Zuzanna Zachara operatőri munkájáért, továbbá a mexikói Tierra című filmet, amelynek Alan Zúñiga az operatőre.

A fesztivál idei életműdíját Kardos Sándor vehette át. A 77 éves Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr a magyar filmélet egyik legkísérletezőbb kedvű, vezető alakja. Több mint 30 játékfilm, mintegy száz tévéfilm és kisjátékfilm fűződik a nevéhez, többek között A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika és az Eldorádó.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat