Mészáros Márta restaurált filmjeit vetítik New Yorkban és Berlinben Mészáros Márta restaurált filmjeit vetítik New Yorkban és Berlinben

Mészáros Márta restaurált filmjeit vetítik New Yorkban és Berlinben

16. alkalommal rendezik meg a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) a restaurált filmek nemzetközi fesztiválját, ahová meghívást kapott Mészáros Márta Ők ketten című filmje is.

A Kilenc hónap Cannes-i sikere (FIPRESCI-díj, 1976) után lehetővé vált Mészáros Márta számára, hogy nagy sztárokkal dolgozhasson. Az Ők ketten (1977) két nagyon különböző nőalak kapcsolatát és házasságát ábrázolta. Az egyik nagyon szép, harmonikus és határozott, őt alakította az akkor már világsztárnak számító Marina Vlady, a másik nagyon szabálytalan, nagyon szenvedélyes, ő volt a Kilenc hónapból már ismert Monori Lili.

Mária, egy munkásszállás igazgatónője védelmébe veszi az alkoholista férje elől gyermekével menekülő Julit. Kettejük kapcsolata és házasságuk különösen hat egymásra. A film unikuma, hogy ez az egyetlen alkotás, amelyben Marina Vlady és férje, Vlagyimir Viszockij egy megkapó csókjelenet erejéig együtt is megjelentek a filmvásznon. És itt kezdődött el Mészáros Márta és a nyolcéves Czinkóczi Zsuzsa csodálatos kapcsolata is, aki később a Naplókban a rendezőnő ifjúkori énjét alakította.

A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint a 69. Berlinálé felújított filmklasszikusokat felvonultató szekciójában Mészáros Márta egyik korábbi filmjét, az Örökbefogadást tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben – első női rendezőként és első magyar résztvevőként – vehette át a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Egy nevelőotthonban élő fiatal lány lesz a „próbagyermeke”, ez a kapcsolat segíti hozzá ahhoz, hogy valóban örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függés nélkül rendezze be.

Örökbefogadás

Mindkét film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a filmalap tíz éves digitális filmrestaurálási programjának keretében, a filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával. Az Ők kettent 2017-ben Kende János operatőr, az Örökbefogadást pedig 2018-ban Koltai Lajos operatőr közreműködésével újították fel a szakemberek.

A filmalap programjában Mészáros Márta kilenc filmjének restaurálása szerepel.

(közlemény)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat