Megvan Románia hivatalos Oscar-nevezése Megvan Románia hivatalos Oscar-nevezése

Megvan Románia hivatalos Oscar-nevezése

Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmjét javasolja a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra Románia.

Az előválogatásban részt vevő, 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között egy romániai moziban legalább egy hétig vetített filmek közül kilenc filmes szakemberből álló bizottság szavazata alapján választották ki Radu Jude filmjét, olvasható a Román Országos Filmközpont (CNC) honlapján. A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon Kristály Glóbuszt nyert alkotás a rendező második hivatalosan Oscar-díjra javasolt filmje az Aferim! után.

Radu Jude hatodik nagyjátékfilmje Románia holokausztban játszott szerepét boncolgatja. A főbb szerepeket Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ játsszák. Az operatőr Marius Panduru (RSC), a vágó Cătălin Cristuţiu, a hangmérnök Jean Umanski volt, a hangi utómunkával Cristinel Şirli és Dana Bunescu foglalkozott, a díszlet és a jelmez Iuliana Vîlsan tervei alapján készült.

Az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a romániai Hi Film, a cseh Endorfilm, a francia Les Films D’Ici, a bolgár Klas Film, a német Komplizen Film, a ZDF/Arte, a Román Közszolgálati Televízió (TVR) koprodukciójában készül, a Román Országos Filmközpont (CNC), a Cseh Filmalap, a L’Aide aux Cinémas du Monde, a Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, a Bolgár Országos Filmközpont és az Eurimages támogatásával.

A produkció romániai bemutatója az Anonimul filmfesztiválon lesz, a mozik pedig szeptember 28-ától vetítik.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat