Megvan az idei TIFF versenyszekciója és zsűrije Megvan az idei TIFF versenyszekciója és zsűrije

Megvan az idei TIFF versenyszekciója és zsűrije

Fény derült az 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál versenyének és zsűrijének összetételére: Kolozsvárra jön többek között Guillermo Arriaga forgatókönyvíró is.

A korai Iñárritu-filmek (Korcs szerelmek, 21 gramm, Bábel) írója mellett a zsűriben ül majd Katriel Schory producer, az Izraeli Filmalap igazgatója, az Ellie Parkerből, az Adult Worldből, vagy a Mullholland Drive-ból ismerős Scott Coffey amerikai színész-rendező-producer, valamint Maria Popistașu román újhullámos színésznő az Ünnepek utánból (Marţi, după Crăciun) és a Szerelem másképpből (Legături bolnăvicioase).

Mint ismeretes, a TIFF versenyszekciójába első- vagy második nagyjátékfilmek kerülhetnek be, így az izgalmas felfedezésnek és a csalódásnak egyaránt van esélye. Idén két román és egy magyar film versenyez a trófeáért július 23. és augusztus 1. között: bekerült Horvát Lili második filmje, a már több díjat is bezsebelt Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (kritikánk ide kattintva olvasható), román részről pedig a Câmp de maci (kb. Mákmezők), Eugen Jebeleanu debütfilmje, ami egy fiatal csendőrről szóló gay-mozi. A Neidentificat (kb. Azonosítatlan) ezzel szemben erőszakos thriller, ez Bogdan George Apetri rendező második filmje.

Alexandre Koberidze kontempláló hangulatú filmje, a What Do We See When We Look at the Sky? című német-grúz mozi friss berlini FIPRESCI-díjjal büszkélkedve érkezik, ezek mellett versenyben lesz még a bálnavadászos orosz The Whaler Boy, a háborús litván The Flood Won't Come, valamint a Sundance-ről hozott brazil The Pink Cloud. A görög „furahullámos”, pandémiára tökéletesen rímelő Christos Nikou Apples (Almák – kritikánk ide kattintva olvasható) már volt a TIFF-en filmterv/pitch formájában és Torontóban is, most kész filmként versenyezhet a Rotterdamból jövő Pebbles című indiai drámával és a That Was Life című spanyol road movie-val. A portugál The Last Bath és a lengyel Marygoround egyaránt vallásos témákkal kacérkodik, így kerekítve ki az idei TIFF nemzetközi versenyszekcióját a szokásos 12-re.

 

 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat