Megkezdődtek a 12. Kolozsvári Magyar Napok filmes programjai Megkezdődtek a 12. Kolozsvári Magyar Napok filmes programjai

Megkezdődtek a 12. Kolozsvári Magyar Napok filmes programjai

A János vitéz ma délelőtti vetítése volt a 12. Kolozsvári Magyar Napok első filmes programpontja, perceken belül pedig kezdődik két filmtettes blokk: az Örmények Gyergyóban, majd Az elveszett kolozsvári Bánk Bán című dokumentumfilmek vetítései, amelyeket közönségtalálkozók követnek.

A korábbi évek hagyományaihoz híven a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem saját filmes műsorral vesz részt a kolozsvári magyar kulturális fesztiválon – ezúttal az intézmény alapításának 20. évfordulóját is ünnepli –, a helyszín az egyetem kolozsvári központi épülete.

A Sapientia EMTE által összeállított műsorban egyrészt saját hallgatóik vizsgamunkái szerepelnek, másrészt a közelmúltban bemutatott magyar nagyjátékfilmekből készült válogatás. A ma kezdődött, pénteken záruló vetítések alkalmával meg lehet nézni a Szép csendben, az Éden, a Valan – Az angyalok völgye és az Akik maradtak című filmdrámákat, illetve a kolozsvári Visky Ábel kreatív dokumentumfilmjét, a Mesék a zárkából-t. A legkisebbeket két Dargay Attila-klasszikus, holnap délelőtt Az erdő kapitánya, holnapután pedig a Vuk várja. A részletes műsor elérhető itt.

A fentivel párhuzamos műsor zajlik a Tranzit Házban is, amelyen a hagyományokhoz híven a kincses város filmes műhelyei – köztük a Filmtett Egyesület, a Videopontes stúdió és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem filmszaka – mutatkoznak be. A Filmtett műhelyében rendezte Örmények Gyergyóban című dokumentumfilmjét Kalamár Gábor, illetve Az elveszett kolozsvári Bánk bán történetének járt utána Zágoni Bálint – mindkét alkotás vetítése és közönségtalálkozói ma délután zajlanak. A délután hátralevő része a zenés, illetve zenével kapcsolatos dokumentumfilmeké: Gödri Attila Rodion-portréját vetítik, amelyet egy vizuális és auditív performansz követ. Holnap Gyimesi Évára, Szőcs Gézára és Marius Tabacura emlékeznek, illetve a BBTE magyar filmszakosainak a legújabb munkáiból készült válogatást vetítik, amelyet ismét koncertek követnek. Szombaton a Tranzit Házban is meg lehet majd nézni a Mesék a zárkából-t, Schneider Tibornak a nagybányai festőiskola történtéről készült dokumentumfilmjét, valamint a Minimum Party műhelyének egyórás filmválogatását. A teljes műsor elérhető itt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat