Megkezdődött a Cannes-i Fesztivál 75. kiadása Megkezdődött a Cannes-i Fesztivál 75. kiadása

Megkezdődött a Cannes-i Fesztivál 75. kiadása

Vörös szőnyeges parádéval és Michel Hazanavicious Coupez! című filmjének vetítésével megkezdődött a 75. Cannes-i Fesztivál.

Egy elrontott hosszú snitt, egy ambíciózus rendező, egy izgatott sminkes, vér, zombik és egy cseppet sem szokványos filmforgatás: erről szól A némafilmes (The Artist, 2011) rendezőjének legújabb filmje, a 75. Cannes-i Fesztivált nyitó francia horror-vígjáték. A sztori szerint Rémi, a jó nevű filmrendező egy alacsony költségvetésű zombifilmet készít, a forgatás egy elhagyatott épületben zajlik. Nem nagyon halad a munka: a technikai személyzet fáradt, a felfogadott színészek sem sokat foglalkoztak a forgatókönyvvel – ám egyszer csak igazi élőholtak zavarják meg a forgatást. Hazanavicious versenyen kívül vetített alkotásának főbb szerepeit Romain Duris, Bérénice Bejo, Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois és Matilda Anna Ingrid Lutz alakítja.

A hivatalos versenyprogramban idén olyan világhírű rendezők új filmjei feszülnek egymásnak, mint David Cronenberg, Hirokazu Kore-eda, Ruben Östlund, Park Chan-Wook, Kelly Reichardt vagy Claire Denis. A 18 tételes versenylistában három női rendező szerepel (Claire Denis és Kelly Reichardt mellett ott lesz Valeria Bruni Tedeschi is). A fesztivál teljes filmfelhozatalát itt listáztuk.

A központi versenyprogram zsűrije

Amint arról korábban beszámoltunk, cannes-i filmvásár Cannes Docs nevű szakmai programjában szerepel Dér Asia legújabb filmje, a Nem haltam meg; a magyar rendező a film nyersvágott verzióját mutatja be a fórum főképp fesztiválszervezőkből és forgalmazókból álló közönségének, és egy ELTE-s diplomafilm, Szelestey Bianka Hajszálrepedés című szakítástörténete – a fiatal rendező 2021-ben készült, mesterképzős diplomafilmje – a Cannes-i Fesztivál La Cinef nevű programjában versenyez.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat