Meghalt Jean-Paul Belmondo Meghalt Jean-Paul Belmondo

Meghalt Jean-Paul Belmondo

A francia színészlegenda 88 éves volt.

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én született Párizs külvárosában, művészcsaládban: apja, Paul Belmondo elismert szobrász, anyja, Sarah Rainaud-Richard festő volt. A gyermek Jean-Paul focizott és bokszolónak készült, míg 16 évesen ott nem hagyta az iskolát. Az 1950-es években kezdett színészkedni a Párizsi Konzervatóriumban, ahol a legenda szerint egyik tanára, Pierre Dux azt mondta neki, hogy soha nem fog főszerepet kapni a külseje miatt. Dux szerint a közönség csak nevetne, ha meglátna egy hölgyet Belmondo karjai között, de a színházkritikus Jean-Jacques Gautier is hasonlóan gondolkozott: „Belmondo úr sosem lesz sikeres az útonállóarca miatt.”

A fiatal színész kis vidéki színpadokon kezdte hát a karrierjét, ahol elsőként Jean-Luc Godard figyelt fel a tehetségére: 1958-ban felkérte egy rövidfilmes szerepre. Belmondo eleinte maga sem vette Godard-t komolyan, aztán elvállalta a szerepet. Első jelentősebb szerepét Claude Sautet Veszélyes súlycsoportjában (Classe tous risques) játszotta Lino Ventura oldalán 1960-ban. Ugyanebben az évben kérte fel Godard a Kifulladásig (Á bout de souffle) főszerepére; a francia újhullám egyik első emblematikus alkotása a pályakezdő színésznek nemzetközi hírnevet szerzett. A Kifulladásig elsöprő sikere nyomán Belmondo mondhatni minden jelentős francia rendezővel és az összes élvonalbeli francia filmcsillaggal együtt dolgozott.

Sokoldalú tehetsége a legváltozatosabb műfajú filmekben megcsillanhatott: már a 60-as évek elején szerepet kapott eredeti hangú szerzői filmekben (Moderato Cantabile, r. Peter Brook, 1960), drámákban (Leon Morin, pap / Leon Morin, pretre, r. Jean-Pierre Melville, 1961) és blockbusterekben egyaránt (Cartouche, r. Philippe de Broca, 1962). Következett többek közt a Bolond Pierrot (Pierrot le Fou, r. Jean-Luc Godard, 1965) Anna Karina és A Mississippi szirénje (La sirène du Mississipi, r. François Truffaut, 1969) Catherine Deneuve oldalán, karrierje második felében pedig egy sor jól fizető kommerszfilmben volt keményfiú rendőr (pl. Zsaru vagy csirkefogó / Flic ou voyou, r. Georges Lautner, 1979).

A 80-as években visszatért a színpadra, és a kritikusok ezúttal elismeréssel fogadták. 

Közel 100 tételes filmográfiáját egy filmdráma (Un homme et son chien) és egy kisjátékfilm (Alonz-y! Alonzo!) zárta le 2008-ban, illetve 2009-ben.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat