Meghalt Ion Caramitru Meghalt Ion Caramitru

Meghalt Ion Caramitru

Tegnap meghalt Ion Caramitru, a román film- és színházművészet egyik legendás alkotója, színész, színházrendező, az UNITER alapítója, a bukaresti Nemzeti Színház újjáépítője és igazgatója. A 79 éves művészt már egy hónapja kórházban kezelték Staphylococcus-fertőzéssel.

Ion Caramitru 1942. március 9-én született Bukarestben, aromán családban (anyja egy Thesszaloniki melletti faluból, apja az albán Korça városából származott). 1964-ben végzett a fővárosi I. L. Caragiale színművészeti egyetemen, egy évvel azután, hogy a Bulandra Színház színpadán debütált a Hamlet főszerepében. Fél évszázados karrierje során elismert rendezők – Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Sică Alexandrescu stb. – előadásaiban lépett színpadra, és maga is rendezett színdarabot, operát és operettet egyaránt. 

Több mint 40 egészestés játékfilmben szerepelt szintén 1964 óta, amikor Victor Iliu adott neki egy mellékszerepet a Comoara din Vadul Vechi című társadalmi drámában. Egy évvel később Liviu Ciulei találta meg benne a Cannes-ban is díjazott Akasztottak erdeje (Pădurea spânzuraților) egyik mellékszereplőjét. Természetes játékával és a színészi kifejezőeszközök magabiztos, érett és kiegyensúlyozott használatával felhívta magára a filmrendezők figyelmét, akik ezután egyre többször küldték a gyöngyvászonra: ő lett Romache az Andrei Blaier rendezte Dimineţile unui băiat cuminte című 1967-es filmben, katonaszerepet kapott a Baladă pentru Măriucában (1969, r. Titel Constantinescu, Constantin Neagu), volt hamiskártyás tüzér Mircea Mureșan Porțile albastre ale orașului című filmjében. A sor több tucat játékfilmmel folytatódott. 1978-ban például Stere Gulea Iarba verde de acasă című filmjében és a Dinu Cocea rendezte Ecaterina Teodoroiuban játszott. Ő volt Szókratész a rendkívül népszerű, Liceenii című tévésorozatban, de külföldi produkciókban is többször szerepelt, köztük a Steven Soderbergh rendezte Kafkában, 1991-ben, Jeremy Irons és Theresa Russell oldalán, Brian de Palma Mission: Impossible-jában és Costa Gavras 2002-es Ámenjében.

Caramitru aktív részt vállalt az 1989-es rendszerváltásban, és később is vállalt politikai szerepet: 1996 és 2000 között kulturális miniszter volt.

Felesége, Micaela Caracaș színésznő; három fiuk született Ștefan, Andrei és Matei Caramitru.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat