Meghalt Albert Uderzo, az Astérix és Obélix rajzolója Meghalt Albert Uderzo, az Astérix és Obélix rajzolója

Meghalt Albert Uderzo, az Astérix és Obélix rajzolója

Hétfőről keddre virradóra elhunyt a 92 éves Albert Uderzo, aki René Goscinnyvel együtt 1959-ben megalkotta Astérix és Obélix világát.

A rajzolót álmában érte a halál Párizs külvárosában levő otthonában. Szívinfarktus érte, a halálának nincs köze a koronavírus-járványhoz. Hetek óta kimerült volt már – közölte az AFP hírügynökséggel a rajzoló veje, Bernard de Choisy.

Alberto Aleandro Uderzo 1927- április 25-én, olasz bevándorlók gyerekeként született Észak-Franciaországban. Hét évesen bohóc szeretett volna lenni, polidaktíliája volt (hat-hat ujja volt mindkét kezén), és az iskolában kiderült, hogy daltonista.

1951-ben megismerkedett a lengyel zsidó bevándolók gyerekeként Párizsban született René Goscinnyvel. Életre szóló barátságuk és kreatív kapcsolatuk számos felejthetetlen figurával és történettel ajándékozta meg a nagyvilágot: az Astérix és Obélixen kívül együtt alkották meg többek közt Jehan Pistolet, a kalóz, Umpa-pah, az indián és Luc Junior, a riporter figuráját – emlékeztet a Le Figaro.

Astérix és Obélix történeteit 111 nyelvre és dialektusra fordították le, 380 millió példányban keltek el 1959 és 2019 között. A legutolsó, 2019 végén megjelent képregényt, a sorozat 38. darabját, a Vercingetorix lányát (La fille de Vercingétorix) ötmillió példányban nyomtatták ki.

Pályatársai, kollégái a grafikákkal búcsúztatják a közösségi médiában.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat