Magyar és román animációs filmtervek mutatkoznak be Csehországban Magyar és román animációs filmtervek mutatkoznak be Csehországban

Magyar és román animációs filmtervek mutatkoznak be Csehországban

Május 6. és 8. között szervezik meg a hetedik CEE Animációs Fórumot (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a csehországi Anifilm fesztivállal párhuzamosan. A szakmai találkozón 33 projekt mutatkozik be, köztük három magyar és két román animációs filmterv.

A rövidfilmes, televíziós, valamint egész estés kategóriában versenyző 33 projekt nagy része Közép-Kelet-Európából származik: Csehországból 6, Magyarországról 3, Lengyelországból, Szlovákiából, Bulgáriából, Szerbiából, Horvátországból és Romániából 2, Szlovéniából, Litvániából és Ukrajnából 1-1 filmtervet mutatnak be az alkotók.

A televíziós válogatásba került be Tamás Iván Macskakirálylány című animációs minisorozata, amely Tamás Zsuzsa azonos című mesekönyve alapján készül, főszereplője pedig Bánatos királyfi, akinek az életébe váratlanul egy macska toppan be. A sorozatot a CUB Animation gyártja, producere Gelley Bálint.

Macskakirálylány

A fórum rövidfilmes válogatásában mutatkozik be Turai Balázs Amok című filmterve, egy pszicho-komédia, amelynek főszereplője Karesz, akit anyja halála óta kísért egy rémséges lény, a Troll. Az Amok a Boddah gyártásában készül, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin.

Amok

Az egész estés tervek között versenyez Miklósy Zoltán és Herkó Attila Solo Lobo című családi westernje. Címszereplője egy ügyetlen bandita, aki egyik rablóhadjárata során egy kölyökkutyát is zsákmányol, aki felforgatja korábbi életét. A filmet az Umatik gyártja, producere Konrád Éva.

Solo Lobo

Hat produkció versenyen kívül kapott esélyt a bemutatkozásra, ezek között két román rövidfilmterv is, a Grandpa is Sleeping (rendező: Matei Branea, producer: Helga Fodorean) és a Viskovitz (rendező Serghei Chiviriga, producer Ioana Lascar).

A Kreatív Európa MEDIA programban támogatott CEE Animációs Fórum alapítói a Cseh Animációs Szövetség (ASAF - Association of Czech Animation), a budapesti MOME animáció tanszéke, a Lengyel Animációs Producerek Szövetsége (SPPA, Polish Animation Producers Association), a Szlovák Animációs Producerek Szövetsége (APAF, Slovak Association of Animated Film Producers), valamint a Szlovén Animációs Filmszövetség (DSAF, Slovenian Animated Film Association).

(Dot&Line)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat