Magyar dokumentumfilmet és román-szerb játékfilmet díjaztak Locarnóban Magyar dokumentumfilmet és román-szerb játékfilmet díjaztak Locarnóban

Magyar dokumentumfilmet és román-szerb játékfilmet díjaztak Locarnóban

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját, Ivana Mladenović Ivana cea Groaznică című nagyjátékfilmje pedig a Cineasti del Presente szekció zsűrijének különdíját kapta.

A létezés eufóriáját hét dokumentumfilm közül választotta ki a nemzetközi zsűri, közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. Az egészestés dokumentumfilm a Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben bemutatott Sóvirág című előadás próbafolyamatát követi végig. A film a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és sok magánszemély támogatásával készült. Operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt - olvasható a közleményben.

Szabó Réka az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, közben pedig a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc- és színházi életnek.

A létezés eufóriája Szabó Réka első egészestés filmje, amelyet az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilmek után rendezett.

A létezés eufóriája

Az első, második vagy harmadik nagyjátékfilmjüknél tartó rendezőknek szóló Cineasti del Presente szekció különdíja 25 ezer svájci frank értékű franciaországi mozibemutató-kampányt jelent, ezt nyerte el második nagyjátékfilmjével a szerb-román filmes, Ivana Mladenović.

Az Ivana cea Groaznică Ivana Mladenović önéletrajzi ihletésű filmje, amelyben családtagjai és barátai önmagukat alakítják egy fiktív történetben: humoros, érzékeny film emberekről és helyekről, a valahová tartozásról és honvágyról.

A történet szerint a Romániában élő szerb színésznő, Ivana egészségügyi problémák miatt úgy dönt, hogy a nyarat szülővárosában, Kladovóban, családi körben tölti. A polgármester meggyőzi, hogy legyen a legfontosabb helyi kulturális esemény arca. A színésznő excentrikus bukaresti barátait is meghívja az eseményre, akik nem kis feltűnést keltenek, Ivanáról ráadásul szerelmi pletykák kelnek szárnyra a városban, amitől az idegösszeomlás szélére sodródik: kiderül, hogy a Duna egyik partján sem találja a helyét.

A címszerepet Ivana Mladenović alakítja, valamint Luka Gramić, Ivana szülei, Gordana Mladenović és Miodrag Mladenović, a testvére, Kosta Mladenović, a nagymamája, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu és az azóta elhunyt Anca Pop is játszik a filmben.

Ivana cea Groaznică

Ivana Mladenović a film írója és rendezője is, a társ-forgatókönyvíró Adrian Schiop, a művészeti vezető Ana Szél és Andrei Rus, az operatőr Carmen Tofeni, a vágó Patricia Chelaru és Cătălin Cristuțiu, a jelmeztervező Iulia Popescu, a díszlettervező Radmila Simić, Rada Dronjak és Gordana Mladenović, a sminkes Iulia Popescu és Dejana Petrucić. A film a román microFILM és a szerb Dunav 84 gyártásában készült, producerei Ada Solomon és Ivana Mladenović, partnerei a Román Közszolgálati Televízió, a nomada.solo és a Verde Stop Arena, támogatói a Román- és a Szerb Filmközpont, valamint a Hollywood Multiplex és a United Romanian Breweries Bereprod.

Mladenović előbb jogot tanult Belgradban, majd Romániába költözött, ahol rendezőként diplomázott az I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ivana Mladenović Szarajevó Szíve díjat nyert 2012-es Turn Off The Lights című egészestés dokumentumfilmjével, A ferentari negyedi katonák (Soldații. Poveste din Ferentari) című első játékfilmje pedig különdíjat nyert San Sebastianban, és Namurben, Triesztben, Kolozsváron is díjazták. A rendező többször elnyerte a román filmes szakma legfontosabb elismerését, a Gopo-díjat.

Vitalina Varela

A 72. Locarnói Filmfesztivált augusztus 7. és 17. között szervezték meg. A szemle nagydíját, az Arany Leopárdot a portugál Pedro Costa nyerte Vitalina Varela című filmjével, az alkotásban saját nevén játszó címszereplő pedig a legjobb színésznőnek járó Leopárdot vehette át. A zsűri különdíját a dél-koreai Park Jung-Bum Pa-Go (Height Of The Wave) című filmje, a legjobb rendezőnek járó díjat a francia-dél-koreai Les Enfants D’isadora című film rendezője, Damien Manivel, a legjobb színésznek járó elsimerést Regis Myrupu, az A Febre című film szereplője kapta.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat