Mads Mikkelsen, Anthony Hopkins és Paul Mescal legfrissebb filmjei a TIFF-en Mads Mikkelsen, Anthony Hopkins és Paul Mescal legfrissebb filmjei a TIFF-en

Mads Mikkelsen, Anthony Hopkins és Paul Mescal legfrissebb filmjei a TIFF-en

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál elárulta az első tíz címet az idei felhozatalból: ezúttal sem lesz hiány Cannes-ban, Velencében vagy a Berlinalén bemutatott alkotásokból.

A Mind idegenek vagyunk (All of Us Strangers, r. Andrew Haigh) című angol közönségkedvenc, Dánia idei Oscar-nevezése, A fattyú (Bastarden / The Promised Land, r. Nikolaj Arcel) Mads Mikkelsen európai filmdíjas főszereplésével, az Egy élet (One Life, r. James Hawes) a zsidómentő Anthony Hopkinsszal – íme néhány cím a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei nagyágyú-filmjei közül.

A június 14. és 24. között – idén először tizenegy napos intervallumban – megszervezett kolozsvári filmfesztiválra „a Berlinaléról érkezik” a forgatókönyvírói Ezüst Medvével díjazott, Dying (r. Matthias Glasner) című keserédes vígjáték, a Perzsa nyelvleckékből ismert Lars Eidingerrel a főszerepben, valamint a Sons (r. Gustav Möller) című dán lélektani dráma egy börtönőrként dolgozó nő és egy elítélt kapcsolatáról (Möller elsőfilmjét, A bűnös közönségdíjat nyert a 2018-as TIFF-en).

Winton listája – James Hawes: One Life / Egy élet

2024. február 16.

„Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg.” A Talmudból származó idézettel elsősorban az olyan emberek nagyszerűségét szokták kiemelni, akik a holokauszt alatt a zsidók megmentéséért küzdöttek. A Schindler listáját idéző Egy élet valós története ráadásul a kortárs menekültválság viszonyaira vonatkoztathatóan tálalja könnyfakasztó témáját.

Olvasd tovább  

Cannes-ban is díjazott Nyomorultak (Les misérables) című 2019-es filmje után Ladj Ly újabb társadalmi drámával tért vissza a mozivásznakra: a Nemkívánatos személyek (Les Indésirables) romániai premierje is a TIFF-en lesz.

Velencében volt az ősbemutatója az A cielo abierto (Upon Open Sky, r. Mariana és Santiago Arriaga) című bosszú- és családtörténetnek, amelyben három kamasz fivér indul útnak a mexikói–amerikai határ irányába, hogy megtalálják apjuk gyilkosát. A La cocina (r. Alonso Ruizpalacios) című színdarab-adaptáció többnyire fekete-fehérben, alig néhány színes inzert felvillantásával kalauzolja a nézőket egy New York-i vendéglőbe – mindkét mexikói filmet meg lehet majd nézni a TIFF-en.

Konyha az egész világ – Alonso Ruizpalacios: La cocina

2024. február 25.

A fesztiválközönség kedvenc szórakozása a versenyprogramokon való fanyalgás: ilyenkor születnek hatalmas megfejtések arról, hogy politikailag miért kerülnek be egyes alkotók, mások pedig miért szorulnak ki. Azért különösen szórakoztatóak ezek az eszmefuttatások, mert természetesen senkinek nincs hiteles információja a döntésekről – ám ettől persze még lehet igazság az össznépi fejtegetésekben, és tényleg elég érdekesen alakul a berlini pozíció a top fesztiválok világában.

Olvasd tovább  

Itt lesz a török Selman Nacar Hesitation Wound nemzetközi címmel vetített alkotása, amely egy vidéki ügyvédnő történetén keresztül bírálja a török törvénykezést – a velencei festzivál tavaly nyári kiadására beválogatott alkotás operatőre a román Tudor Panduru.

A TIFF ma délelőtti sajtóközleménye egy román produkció bemutatóját is megígérte: „a román irodalomtörténet legismertebb parasztcsaládjának” a története – filmes változatban – a Moromeții 3-mal zárul. A rendező ezúttal is Stere Gulea volt – aki az 1987-es és a 2018-as részeket is jegyzi –, a történet pedig Moromete legkisebb fia, Niculae írói karrierjének a kibontakozását követi, hátterében az 50-es évek ideológiai változásaival.

A fesztivál már elkezdte a jegyek árusítását az Eventbook oldalán

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat