Lengyel film nyerte el az Astra Filmfesztivál fődíját Lengyel film nyerte el az Astra Filmfesztivál fődíját

Lengyel film nyerte el az Astra Filmfesztivál fődíját

Tegnap véget ért az Astra nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál 31. kiadása Nagyszebenben. Az idei kínálat 39 filmjét online is meg lehet még nézni november 10-éig.

Az 1993-ban létrehozott, azóta a régió legjelentősebb dokumentumfilmes eseményei és az Európai Filmdíjakra jelölő fesztiválok közé került Astra idén közel 300 filmet mutatott be. Legfontosabb versenykategóriája, a kelet- és közép-európai filmek mezőnye idén 11 filmből állt össze, ezek közül válogatott a háromtagú szakmai zsűri, Jan Gogola rendező, zlíni egyetemi tanár, Christian Popp producer és Pedro Segura mexikói filmkritikus. Fődíjukat a lengyel-cseh koprodukcióban készült Erdőnek (Las / Forest), Lidia Duda alkotásának adták, mivel a filmben „az operatőri munka tökéletes, a forgatókönyv többé válik egyszerű keretnél, a védelem és a sebezhetőség jelképévé válik, szellemi térré, amely az identitásunk korlátait türközi és arra sarkall, hogy átgondoljuk, hogyan védelmezzük mindazt, ami számunkra kedves” – áll az indoklásban. A történet egy három gyerekes családról szól, amely a városi életet természetközelibbre cserélné, úgyhogy kiköltözik az erdőbe, valahova a lengyel-fehérorosz határ közelébe. Az idillt a menekültválság valósága kavarja fel: éjszakánként rejtett tragédiák zaját hallják nyugtalanító közelségből. 

A szekció rendezői díját Lina Vdovîi és Radu Ciorniciuc kapta Tata című filmjükért: a személyes történet főszereplője maga az oknyomozó újságíró Lina Vdovîi, aki a saját , Olaszországban vendégmunkásként dolgozó apjának segít elmenekülni munkaadója visszaélései elől, miközben az anyaságra készülő nő maga is saját a saját gyerekkori traumáival küszködik.

A fiatal filmesek mezőnyében a kongói Nelson Makengo szinte kizárólag éjszaka, bravúros technikai megoldásokkal forgatott Rising Up at Night nyűgözte a leginkább a zsűrit, a rendezői díjat pedig az iráni Farahnaz Sharifi, a Berlinalén bemutatott My Stolen Planet (Sayyareye dozdide shodeye man) alkotója kapta.

A romániai mezőnyt a Szarajevóban és Krakkóban is versenyzett és a kolozsvári TIFF-en három díjjal kitüntetett Alice On and Off, Isabela Text filmje nyerte, a szekció legjobb rendezőjeként pedig Alexandrea Guleát, a Maia – Portret cu Mâini alkotóját nevezte meg a zsűri. Adrian Dohotaru dicséretet kapott Moartea lui Iosif Zagor című elsőfilmjéért.

A 15 diákfilm közül idén Maria Luiza Pârvu rendező és Nagy V. Gergő forgatókönyvíró, filmkritikus választotta ki a legjobbat: Nastia Korkia és Vlad Fishez Dreams about Putin című, oroszul beszélő, félórás alkotást. A téma a közelmúlt háborús traumáihoz kötődik, kiindulópontja: miután Oroszország 2022. februárjában lerohanta Ukrajnát, az emberek elkezdtek Vlagyimir Putyinról álmodni. Több mint 1000 ilyen álmot dokumentáltak, s az alkotók ezeket számítógépes játékok 3D-animációs technikájával keltik életre. A kategória rendezői díját Paula Ďurinová kapta Constant – an Hommage to the Apartment című munkájáért, a kategória dicséretét pedig Daniel Țîcu Toată ziua-i noapte című filmje érdemelte ki.

A fesztivál összes díjazottjáról az Astra honlapján lehet olvasni. Bár a fesztivál vetítései véget értek, egy 39 filmből álló válogatást meg lehet nézni ugyanitt november 10-e éjfélig, 20 lejes virtuális mozijegyért vagy 250 lejes virtuális fesztiválbérletért cserébe.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat