Lemondott az SzFE vezetősége Lemondott az SzFE vezetősége

Lemondott az SzFE vezetősége

Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetése és szenátusa. A döntést az egyetemi autonómia elvesztésével magyarázzák.

Szeptember 1-jei hatállyal lemond tisztségéről a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és szenátusa, tájékoztatta ma a sajtót Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem működtetéséért szeptember 1-jétől felelős alapítvány kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila múlt héten aláírta az egyetem új alapító okiratát, amelynek értelmében az új működési modell szerint az intézmény szenátusa nem dönthet többé a saját működési szabályzatáról, a költségvetéséről, új intézményfejlesztési tervről, nem választhatja meg az egyetem rektorát, és nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani. A vezetőség szerint ezzel az egyetemi autonómia minden lényeges elemét felszámolták, és ezzel magyarázzák a lemondásukat is  – adta hírül a hvg.hu.

Novák és Upor mellett visszalép vezetőségi pozíciójából Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja. Upor László ma arról beszélt, hogy vállalhatatlan kompromisszumokra kényszerülnének, ha ilyen körülmények között folytatnák a munkát. Upor László közölte: az intézmény távozó vezetői mindaddig nem vállalnak az egyetemen vezetői feladatokat, ameddig annak önrendelkezése helyre nem áll.

Upor László és Novák Eszter tanárként az egyetemen marad („nekünk az a legfontosabb, hogy tanítsunk”), ahogy kollégáik is egyénileg döntik el, hogy oktatói státuszban maradnak-e az SzFE-n. Mostanig Zsámbéki Gábor, Székely Gábor és Gáspár Máté, az elméleti és művészetközvetítő intézet addigi vezetője jelentette be felmondását. 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat