Krzysztof Zanussi személyesen mutatja be új filmjét Budapesten Krzysztof Zanussi személyesen mutatja be új filmjét Budapesten

Krzysztof Zanussi személyesen mutatja be új filmjét Budapesten

25. alkalommal lesz Magyarországon Lengyel Filmtavasz a budapesti Lengyel Intézet szervezésében. Május 9-től 15-ig a fővárosi Művész moziban, valamint Debrecenben és Szegeden lesznek vetítések. A szemlére eljön Krzysztof Zanussi és több más lengyel filmlegenda is.

„Az idei rendezvény számos évfordulóhoz kötődik. A kínálatban tükröződik, hogy nyolcvan évvel ezelőtt tört ki a második világháború. Arról is megemlékezünk, hogy az akkori történések előtt négy hónappal, 1939. május 24-én megalakult a budapesti Lengyel Intézet, amely a legrégebbi külföldi kulturális intézet Magyarországon, egyben az első lengyel intézet szerte a világon” - mondta múlt héten a rendezvényről Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója az M1 csatornának.

A szervezők nagyszabású, látványos eseménysorozattal készülnek: a Lengyel Filmtavasz fő helyszíne a budapesti Művész mozi, ahol a lengyel filmművészet régi és újabb alkotásai egyaránt láthatóak lesznek.

A szemle A 303-as repülőszázad - Igaz történet (Dywizjon 303. Historia prawdziwa) című film vetítésével kezdődik május 9-én, csütörtökön. A mű azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik a második világháború alatt bravúros légi csatákat vívtak a Nagy-Britanniát megtámadó német légierővel, ezzel megakadályozva a német hadsereg angliai partraszállását. Május 10-én Krzysztof Zanussi személyesen mutatja be legújabb, magyar koprodukcióban készült filmjét, a Faust-mítoszt feldolgozó lélektani drámát, az Étert (Eter), amelynek egyik szereplője László Zsolt.

Eter

A Lengyel Filmtavaszon az ötven évvel ezelőtt elhunyt Krzysztof Komeda zeneszerzőre is emlékezni fognak. A lengyel dzsessz kultikus alakja Hollywoodban is sokat dolgozott, előtte ő írta a zenéjét Roman Polanski és Andrzej Wajda több fiatalkori filmjének. Utóbbiak közül a rendezvényen levetítik Wajda Ártatlan varázslók (Niewinni czarodzieje, 1960), valamint Polanski Két ember szekrénnyel (Dwaj ludzie z szafą, 1958) és a Kés a vízben (Nóż w wodzie, 1962) című mozijait.

Megkegyelmezés

A Lengyel Filmtavasz díszvendége lesz Grazyna Blecka-Kolska színésznő, a Megkegyelmezés (Ulaskawienie) című film főszereplője, Olgierd Lukaszewicz, a 35 évvel ezelőtt bemutatott Szexmisszió (Seksmisja) főszereplője, aki Kutya-macska barátság (Jak pies z kotem) című új filmjét kíséri el, valamint az említett korai Polanski-film, a Kés a vízben szereplője, a 80 éves Zygmunt Malanowicz.

A teljes program itt olvasható.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat