Kiírta történelmi filmes pályázatát a Magyar Nemzeti Filmalap Kiírta történelmi filmes pályázatát a Magyar Nemzeti Filmalap

Kiírta történelmi filmes pályázatát a Magyar Nemzeti Filmalap

A magyar történelem hőseiről szóló játékfilmterveket vár a filmalap szeptember 15-ig.

Havas Ágnes vezérigazgató július végi bejelentése után itt vannak a konkrétumok: a filmalap olyan egész estés (min. 70 perces) játékfilmekre vonatkozó – legalább 3 (három), de legfeljebb 5 (öt) oldal terjedelmű – treatmenteket vár, melyek a nagyközönség számára befogadhatóan idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A kiválasztott filmtervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek.

A filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség, olvasható a filmalap közleményében.

Mint írják, a történelemkönyvekből ismert események és személyek mellett érdekesek lehetnek a nagyközönség által kevésbé vagy egyáltalán nem ismert hősök és történetek is, továbbá olyan helyzetek, ahol a kitalált főszereplők sorsának hátterében jelenik meg a valóságos történelmi folyamat, vagy annak egy-egy meghatározó részlete.

A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat, a filmalap olyanok jelentkezését várja, akik tehetséget éreznek magukban arra, hogy egy magyar történelmi vonatkozású történetet hozzanak létre, mely a magyar mozinézőket és a nemzetközi filmes piac, illetve a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Az elbírálás során nem maga a hős/főszereplő személye, vagy a történelmi esemény, korszak fontossága lesz az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket választja ki, melyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja.

A teljes pályázati kiírás itt érhető el.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat