Jövő csütörtöktől online nézhetünk palesztin filmeket Jövő csütörtöktől online nézhetünk palesztin filmeket

Jövő csütörtöktől online nézhetünk palesztin filmeket

A Mahmoud Darwish kultúrközpont palesztin filmnapokat szervez november 26. és 30. között. A műsor nyolc filmet – két egészestés, két dokumentum- és négy rövidfilmet – foglal magába; köztük van Palesztina idei Oscar-nevezettje is. Valamennyi film online elérhető lesz romániai IP-címekről.

A palesztin filmnapok műsorának büszkesége a Gaza Mon Amour, amelynek a bemutatója az idei velencei filmfesztiválon volt, s amelyet Palesztina idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe nevezett. A szerelmi történet főszereplője egy 60 éves halász, aki egy gázai piacon beleszeret egy varrónőbe. Rendezője két testvér, Arab és Tarzan Nasser, akik nagy szeretettel rajzolják meg egyúttal Gáza képét is.

A válogatás másik egészestés alkotása a Between Heaven and Earth, amelynek forgatókönyvét Kairóban díjazták. A szintén idén bemutatott filmet egy hölgy, Najwa Najjar rendezte. A történet egy palesztin párról szól; a válás küszöbén állnak, de minden tervüket felborítja, hogy a bíróságon megdöbbentő titkok derülnek ki a férfi apjáról.

A nyoni Visions du Réel fesztiválon mutatkozott be, majd Bécsben és Sevillában is sikerrel vetítették az An Unusual Summer (r. Kamal Aljafari, r. 2020) című dokumentumfilmet. A filmbeli bonyodalmat az indítja el, hogy a rendező apja úgy dönt, hogy biztonsági kamerát szerel fel a háza előtti tér megfigyelésére.

Szintén személyes hangvételű és provokatív dokumentumfilm az Ibrahim: A Fate to Define (2019), amelyben Lina Al Abed rendező eltűnt apja nyomait: az átlagosnak tűnő családapa egy titkos félkatonai szervezet tagja volt, és amikor nyoma veszett, a kislánya még gyerek volt. 

Virtuális mozijegy és fesztiválbérlet az Eventbook felületén váltható, a program elérhető a fesztivál honlapján.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat