Idén sem maradtak ki a nagyjátékfilmek az Alter-Native műsorából Idén sem maradtak ki a nagyjátékfilmek az Alter-Native műsorából

Idén sem maradtak ki a nagyjátékfilmek az Alter-Native műsorából

A marosvásárhelyi nemzetközi filmfesztivál 40 darabos, rövidfilmes versenyprogramja mellett friss magyar és román nagyjátékfilmekkel várja a közönséget.

A szeptember 29-e és október 3-a között zajló 29. Alter-Native programjában szerepel Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény; a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével kitüntetett, magyar–lett–francia–német koprodukció Závada Pál regénye alapján készült, és a magyar katonák sorsát követi nyomon a második világháború idején, a megszállt Szovjetunió területén.

Megnézheti a közönség Szabó István Zárójelentés című filmjét is, a főbb szerepekben Klaus-Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal, Udvaros Dorottyával, Stohl Andrással és Csomós Marival.

Itt lesz a fesztiválon Herendi Gábor legújabb közönségfilmje, a Toxikoma is, amely Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, és a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól.

A kolozsvári Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál is szerepel a programban, akárcsak Krasznahorkai Balázs Hasadék címet viselő, a Máramarosi-havasokban játszódó filmje. Az utóbbiban főszerepet játszó Molnár Levente a filmben nyújtott alakításáért májusban megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Sao Pauló-i Cinefantasy nemzetközi filmes seregszemléjén. Az alkotás ugyanakkor elnyerte a legjobb játékfilmnek járó elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

A román filmipar képviseletében jelen lesz az Alter-Native-on Radu Jude Kínos kamatyolás, avagy dili-házipornó (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) című filmje, amely elnyerte az idei Berlinálé fődíját, az Arany Medvét. A román-luxemburgi-cseh-horvát koprodukcióban készült alkotás producere Ada Solomon, a főbb szerepekben Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean láthatók.

Szerepel a programban az És ma is élnek, ha meg nem haltak (Poate mai trăiesc şi azi) című film is, amelynek rendezője, Tudor Cristian Jurgiu a fesztivál nagyzsűrijének egyik tagja.

Radu Muntean hetedik nagyjátékfilmjét, a romániai mozikban augusztusban bemutatott Havasgáld (Întregalde) című alkotást is megnézheti a közönség, akárcsak Lucian Pintilie A tölgy (Balanţa) című, 1992-ben rendezett alkotásának 4K-ban felújított változatát.

A fesztivál idén visszatér(ne) hagyományos helyszínére, a marosvásárhelyi Kultúrpalotába, ha azonban a járványügyi szabályok nem teszik lehetővé a filmfesztivál beltéri megszervezését, az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a Nyári Színház fog helyet adni a vetítéseknek. A jegyek ára nem változott az elmúlt évekhez képest, a napijegy 15 lejbe, az öt napra szóló bérlet 40 lejbe kerül. Az eseményre való belépés csak a koronavírus elleni védettség igazolásával vagy negatív koronavírusteszt felmutatásával engedélyezett.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat