Holnap kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton Holnap kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Holnap kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Öt szekció, négy patinás fővárosi helyszín, szabadtéri vetítések, hommage-vetítések, filmritkaságok és filmkoncertek, szakmai és gyerekprogramok – sokszínű és változatos műsorral várja a mozi szerelmeseit a szeptember 21. és 26. között zajló 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton szervesen illeszkedik szervezője, a Nemzeti Filmintézet által kezdeményezett, a 120 éves magyar filmtörténetet ünneplő jubileumi év programjába (április 30-án volt a 120. évfordulója annak, hogy bemutatták a legelső magyar filmet, A tánczot): a némafilmkorszak filmritkaságainak bemutatásán kívül több kerek évforduló apropóján tiszteleg legendás magyar rendezők előtt, ugyanakkor nemzetközi kontextusban mutatja meg a magyar filmtörténetet.

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Szent István bazilika előtti óriásvásznon, szabadtéri vetítésen lehet megnézni szeptember 22-én a Szegénylegényeket (a film később országszerte a mozikba kerül). „Az örökifjú rendező, aki mindig képes volt megújulni és generációkat tanított szabadságra, nemcsak filmjeivel, de lényével is példát mutatott” gazdag életművéből a fesztivál Fókusza kiemeli francia-izraeli koprodukcióban született Hajnalt, A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon-t, az Oldás és kötést, a Sirokkót, a Csend és kiáltás című történelmi parabolát, a Szerelmem Elektrát és az 1990-ben bemutatott Isten hátrafelé megy című politikai drámát.

Tegnap volt Mészáros Márta 90. születésnapja, de idén lenne 90 éves Huszárik Zoltán is, és 125 éve született Moholy-Nagy László. A tiszteletükre műsorra tűzött alkotásokon – három Mészáros Márta-filmen és egy-egy Huszárik-, illetve Moholy-Nagy-rövidfilmekből összeállított válogatáson – kívül a fesztiválon „Fókuszba kerül” Reisenbüchler Sándor, a magyar filmművészet „legmagányosabb alkotójának”, „az animáció remetéjének” művészete, illetve a brit animáció atyjaként számon tartott John Halas (született Halász János) animált világa.

Az idén tavasszal elhunyt Törőcsik Mari 11 alkalommal bűvölte el a Cannes-i Fesztivál közönségét – a maratonon a Holdudvarban, az Édes Annában, a Csend és kiáltásban, a Szerelmem, Elektrában, a Kölyökben és a Déryné, hol van?-ban lehet újra látni – utóbbi mindmáig az egyetlen magyar film, amely (Törőcsik Marinak köszönhetően) elvitte a legjobb női alakításért járó Arany Pálmát.

Május végén távozott el Jankovics Marcell is, akinek az animációs filmjein generációk nőttek fel.  Lélegzetállítóan virtuóz, színpompás János vitéze a bazilika előtti tér nagyvásznára kívánkozott, Ének a csodaszarvasról című filmjének restaurált változatát pedig szeptember 25-én mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton idei programja nemzetközi kitekintést is nyújt: Magyarok Hollywoodban nevű szekciója magába foglalja a Casablancát, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály 1942-es hollywoodi romantikus filmdrámáját, amelyet három Oscar-díjjal – köztük a legjobb rendezőnek járóval – díjazott az amerikai filmakadémia. Az Urániában lehet megnézni Lugosi Bélát Drakulaként (Dracula, r. Tod Browning, 1931), Billy Wilder Legénylakását, amelyhez Trauner Sándor készített Oscar-díjas díszletet, Ernst Lubitsch 1942-es vígjátékát, a Lenni vagy nem lennit, amelynek operatőre Rudolph Máté volt, aki a Toldi nagytermében műsorra tűzött Örök Éva című melodrámát is jegyzi operatőrként. Egy másik Lubitsch-film is van a műsorban: kevesen tudják, hogy a Saroküzlet című, 1940-ben forgatott, romantikus vígjáték a két évvel korábban Amerikába szökött László Miklós Illatszertár című alkotása alapján született.

A magyar operatőri iskola hagyományaira tekint vissza a Magyar szem szekció Zsigmond Vilmos, Koltai Lajos, Hildebrand István és Rudolf Máté legendás filmjei révén, a Nyitott archívumok vetítéssorozata pedig európai filmarchívumok kincseiből válogat.

A fesztivál teljes műsora és a vetítési időpontok elérhetőek a Budapesti Klasszikus Film Maraton weboldalán, a https://filmarchiv.hu/hu/filmmaraton/2021 oldalon.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat