Három magyar rendező filmje versenyez idén az Astra Filmfesztiválon Három magyar rendező filmje versenyez idén az Astra Filmfesztiválon

Három magyar rendező filmje versenyez idén az Astra Filmfesztiválon

A nagyszebeni dokumentumfilm-fesztivál négy versenyprogramjából háromnak van magyar vonatkozása: László Barna, Maksay Ágnes és Bíró Bálint egy-egy alkotása került versenybe, sőt, van egy további, kisebbségi magyar koprodukció is az induló filmek között.

A székelykeresztúri László Barna magyar-román koprodukcióban készült Isteni kéz (Hands of God) című alkotása Csángálóról, a világhírű erdélyi brácsaművészről fest megható portrét. Rendezője első egészestés hosszúságú alkotása a tavaly BIDF-en mutatkozott be, most a fesztivál New Voices szekciójában versenyez. A Filmtetten itt írtunk róla.

A kolozsvári Maksay Ágnes ezúttal „román színekben” indul: Sefket rejtély című filmje a 20. század elején, Kolozsváron született Széfeddin Sefket bej élettörténetét meséli el. A film „kis magyar-török-arab kultúrtörténet”, amelyben egy rejtélyes, magyarul és arabul létrehozott, irodalmi, zenei és filmes életmű bontakozik ki, egy Kolozsvár-Budapest-Kairó útvonalon végigvezető életút bemutatása során.

Bíró Bálint dokumentumfilm-rendezőként végzett az SzFE DocNomads képzésén. A nagyszebeni fesztivál diákfilmes versenyválogatásába 21 perces, Félhomály című vizsgafilmje került be, amelynek története a magyar–szerb határon játszódik: idegen autók járják a vidéket, alakok osonnak át a mezőkön, a kutyák nyugtalanok a kertek alatt és a gyerekek félnek amikor leszáll az éj. Főszereplője Sándor, egy nyolc gyerekes mezőőr, feladata, hogy védelmezze a faluközösséget ahol élnek. Éjszakánként útnak indul a legidősebb fiával, gyanús tevékenységek után kutatva.

Listánk „bónuszeleme” a Nanu Tudor (My Uncle Tudor) című, a Berlinale rövidfilmes versenyében debütált alkotása. Rendezőként, operatőrként, vágóként és producerként is Olga Lucovnicova jegyzi, aki saját múltját fedezi fel és értelmezi újra, és felnőttként szembesíti nagybátyját a neki okozott traumákkal. A románul és oroszul megszólaló film belga–portugál–magyar–moldáv koprodukcióban készült, és az Astra Filmfesztivál román filmes mezőnyében versenyez többek közt Oana Giurgiu Spioni de ocazie (Occasional Spies) című filmje ellen, amelyről itt írtunk július végén.

Az Astra Filmfesztivál 28. kiadását szeptember 5. és 12. között szervezik meg Nagyszebenben. A versenybe került alkotások teljes listája elérhető a fesztivál honlapján.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat