Fekete Ibolya kapja a 19. Filmtettfeszt életműdíját Fekete Ibolya kapja a 19. Filmtettfeszt életműdíját

Fekete Ibolya kapja a 19. Filmtettfeszt életműdíját

Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár kapja a Sárga Csikó-díjat a 19. Filmtettfeszten. A Balázs Béla-díjas alkotó vendégtanárként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmszakos diákjainak több generációját készítette fel forgatókönyvírásból, emellett több erdélyi témájú dokumentumfilmet forgatott, például Böjte Csaba ferences szerzetesről (Utazások egy szerzetessel, 2004) és a csángók mai helyzetéről (Csángók, 2008).

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A díj mellé járó csikó-trófeát a nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskához 1 millió forintos pénzjutalom társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásából.

Sárga Csikó-díj 2016

A Balázs Béla-díjas Fekete Ibolya végzettségét tekintve magyar-orosz szakos nyelv és irodalom tanár, először filmes kiadványokat szerkesztett, filmkritikákat és tanulmányokat írt, majd forgatókönyvek szerzőjeként került közelebb a filmgyártáshoz. 1989 óta készít dokumentumfilmeket, első nagyjátékfilmjét 1996-ban fejezte be. Chico című filmjével a legjobb rendező díját nyerte Karlovy Varyban 2001-ben. Legutóbbi rendezését, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet 2016-ban a Filmtettfeszt is műsorra tűzte. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, vendégtanárként forgatókönyvírást tanít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. 

Fekete Ibolya tiszteletére a Bolse Vita című első játékfilmjét vetíti a Filmtettfeszt a kolozsvári Győzelem moziban, október 5-én, szombaton délután 3-tól. Az 1996-ban készült 97 perces filmdráma 1989 izgalmas nyarán játszódik, amikor Magyarország megnyitotta nyugati határát, s ezzel kezdetét vette az új népvándorlás a felbolydult Kelet-Európában. Sorra átvonultak az országon – Kelet és Nyugat keresztútján – a politika, a szegénység, a háború menekültjei, a kalandorok, a csempészek, a maffiák, és jött néhány fiatalember, akik új helyet kerestek maguknak a megújulni látszó világban. Különböző irányokból érkeznek: két kótyagos zenész és egy mérnök Oroszországból, két lány pedig Angliából és Amerikából. Budapesten egy Bolse vita nevű rock-kocsmában találkoznak, szerelembe esnek, járják a várost, a fiúk próbálnak talpon maradni, ki utcai zenéléssel, ki meg a KGST-piacon.

 Bolse Vita

A filmet Fekete Ibolya írta és rendezte, Jurij Fomicsov, Alexej Szerebrjakov, Igor Csernyevics, Máhr Ágnes, Helen Baxendale és Eduardo Rózsa Flores játszik benne, az operatőr Szalai András, a vágó Majoros Klára, a producer Dárday István.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat