Európai Filmdíjjal jutalmazzák Isabella Rossellinit Európai Filmdíjjal jutalmazzák Isabella Rossellinit

Európai Filmdíjjal jutalmazzák Isabella Rossellinit

Az idén 37. alkalommal megrendezendő eseményen az olasz-amerikai színésznek, rendezőnek, modellnek ítélik a Legjobb európai teljesítmény a világ filmművészetében elnevezésű díjat kiemelkedő munkásságáért.

Az ünnepélyes díjátadásra a svájci Luzernben kerül sor, ahol az esemény díszvendége december 7-én veheti át a kitüntetést. A rendezvényt online is lehet majd követni az Európai Filmdíj (European Film Awards) weboldalán.

Isabella Rossellini több rangos díjban részesült már az évek során: az 1998-as A törvény terhe (Left Luggage) filmben nyújtott alakításáért a Berlinalén megszerezte a különdíjat, 2013-ban ugyanezen a fesztiválon Kamera-díjjal tüntették ki, életműdíjat kapott 2020-ban a Stockholmi Filmfesztiválon, tavaly pedig neki ítélték az olasz nemzeti filmdíjat is.

Az idei Európai Filmdíj várományosa Párizsban és Rómában nőtt fel, 19 évesen költözött New Yorkba, ahol fordítóként és újságíróként dolgozott a RAI nevű olasz televíziónak. Modellkarrierjét 28 évesen kezdte, és több nagy magazin címlapján is szerepelt, ilyen a Vogue, az Elle, a Harper's Bazaar és a Vanity Fair. Tizennégy éven keresztül a Lancôme szóvivőjeként dolgozott, viszont amikor betöltötte 40. életévét, túl korosnak tartottak a szépségipar képviseletéhez, szerződését nem hosszabbították meg. Isabella elindította saját kozmetikai márkáját, a Manifestót, és 2016-ban a Lancôme ismét felvette szóvivőnek azzal a szándékkal, hogy küzdjön az ageizmus ellen.

Roberto Rossellini és Ingrid Bergman lánya színészkarrierjét 1979-ben kezdte a Taviani testvérek A rét (Il Prato) című filmjében, a közönség láthatta olyan alkotásokban, mint a Kék bársony (Blue Velvet, r. David Lynch), Jól áll neki a halál (Death Becomes Her, r. Robert Zemeckis), A világ legszomorúbb zenéje (The Saddest Music in the World, r. Guy Maddin) vagy A kiméra (La chimera, r. Alice Rohrwacher). Színészi munkásságát nemcsak vásznon valósította meg, színházi monológjaival három kontinens (Amerika, Európa és Ausztrália) több mint ötven városában turnézott.

Isabella a New York-i Hunter College-ban szerzett mesterdiplomát állati viselkedés és természetvédelem szakirányon, és az UQAM (University of Quebec at Montreal) természettudományi karán Honoris Causa doktori címet kapott. Televíziós munkásságában visszaköszönnek ezek a témák, díjnyertes rövidfilmsorozatai – a Green Porno, a Seduce me és a Mammas – komikus és tudományosan megalapozott műsorok az állatok viselkedéséről. Rossellini Brookhavenben egy biofarmot is üzemeltet Mama Farm néven.

Legutóbbi munkái közé tartozik a Marcel the Shell with Shoes On animációs filmben való szereplése, a Darwin's Smile (kb. Darwin mosolya) névre keresztelt színházi előadása, a Julia Child életén alapuló, Julia című HBO-sorozat, a Johan Renck rendezte Az űrhajós (Spaceman) és a hamarosan megjelenő Konklávé (Conclave) Edward Berger rendezésében, amelyben Ralph Fiennes és Stanley Tucci is fontos szerepet játszik.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat