Erdélyről szóló ismeretterjesztő sorozat debütál a tévében pünkösdkor Erdélyről szóló ismeretterjesztő sorozat debütál a tévében pünkösdkor

Erdélyről szóló ismeretterjesztő sorozat debütál a tévében pünkösdkor

Az Erdély – Ég és föld között című négyrészes szériát a „madártávlatból” sorozatok mintájára, egy drónra szerelt, nagyfelbontású kamerával forgatták. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és benne élő ember viszonyát is.

Erdély, a középkori Magyar Királyság keleti fellegvára, amely a történelem során több alkalommal védelmezte a keleti hódítókkal szemben is Európát. Mégis leginkább Drakula szülőföldjeként ismerik a világon. A vámpír főúr legendájának kultusza nem csak a világbirodalmak vezetőit, de még Hollywoodot is meghódította, köszönhetően többek között az erdélyi származású Lugosi Béla alakításának is. Nemzetközi igényű ismeretterjesztő sorozat, amely nagy részletességgel bemutatja Székelyföldet, mindezek ellenére mégsem készült a régióról. Ezt a hiányt pótolja az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat – áll a produkció sajtóközleményében.

A Kárpátok ölelésében évszázadok óta együtt él itt magyar, román, szász, örmény és zsidó, mindenki a legjobb tudásával és saját fortélyaival járulva hozzá Erdély múltjához, jelenéhez s jövőjéhez. „Közép-európai perspektívájú, közönségbarát sorozatot készítettünk, amelyben, csak úgy mint a hétköznapokban, megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. Székelyföldön mindazonáltal különösen lélekemelő volt forgatni, arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk” – nyilatkozta Takó Sándor, a sorozat ötletgazdája, producere, társrendezője.

„Több mint húsz éve járom Erdély útjait, régóta terveztük már, hogy Erdély szellemiségét bemutassuk a nagyközönség számára. Több éves munkának értünk a végére, de nem ülünk a babérokon, jelenleg is dolgozunk egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazásra alkalmas angol nyelvű kópiáján. Erdély világszerte ismert, mégis oly keveset tud róla az ember. Hisszük, hogy határon innen és határon túl kicsit segíthetünk Erdély népszerűsítésén” – mondta Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója és társrendezője.

A sorozat a Médiatanács Mecenatúra Program, valamint a Magyar Művészet Akadémia támogatásával készült. Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor, forgatókönyvírója Bárány Krisztián, operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, producere Takó Sándor, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István. A sorozat narrátora Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész. 

A sorozat epizódjai a következő időpontban lesznek láthatóak a Duna Televízión:

  • I. epizód: május 21.  (péntek) 13:20
  • II. epizód: május 22. (szombat) 13:40
  • III. epizód: május 23. (vasárnap)13:25
  • IV. epizód: május 24. (hétfő) 13:20

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat