Dargay Attiláról elnevezett új pályázatot írt ki a Médiatanács Dargay Attiláról elnevezett új pályázatot írt ki a Médiatanács

Dargay Attiláról elnevezett új pályázatot írt ki a Médiatanács

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának legfrissebb, 250 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázatát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap bonyolítja le a Magyar Média Mecenatúra program részeként. A filmtámogatásban mérföldkőnek számító kiírás célja, hogy olyan értékes filmsorozatok szülessenek napjainkban is, amelyek méltó folytatásai lehetnek a nagy múltú magyar animációs filmgyártásnak. A felhívás névadója az öt évvel ezelőtt elhunyt Dargay Attila Balázs Béla-díjas animációs rajzfilmrendező, akinek figuráit Vuktól Gusztávon át Szaffiig afrikai, ázsiai és dél-amerikai országok is megismerték.

13 részesre tervezett gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs filmsorozatok kaphatnak támogatást a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának legfrissebb pályázati felhívásának köszönhetően. A Dargay Attila-pályázat célja, hogy olyan közszolgálati célú filmalkotások kerüljenek a tévéképernyőkre, amelyek a magyar kulturális értékeket hasonlóan színvonalasan képviselik az animáció nyelvén, mint az évtizedekkel ezelőtt világhírűvé vált emblematikus hazai rajzfilmsorozatok (pl. Pom-pom meséi, Magyar népmesék, A Mézga család). A filmeket jövő év végéig kell elkészíteni, a televíziós premiert vállaló televízióknak pedig 2016 végéig kell azokat elsőként bemutatniuk. A keretösszeg 250 millió forint, a Médiatanács a tervezett összköltség 80 százalékát támogatja.

Az eljárásban olyan filmsorozatok kaphatnak támogatást, melyek a Médiatanács által 2011 óta meghirdetett animációs filmek gyártását célzó pályázati eljárásokban legalább egy alkalommal és legalább egy részre már nyertek el támogatást. A televíziós kereslet ugyanis jóval nagyobb a sorozatokra, mint az egyedi alkotásokra. Azáltal, hogy már támogatott filmek további epizódjaira lehet pályázni, lehetővé válik, hogy már bizonyított, értékes alkotások történetét bővítsék tovább. A Médiatanács a pályázat révén a világon is ismert és elismert magyar animációs rendezők, alkotócsapatok  értékteremtő, a magyar kultúra gazdagításához hozzájáruló munkáját mozdítja elő és támogatja.

A pályázónak a sorozatot a támogatott részek figyelembe vételével, azokkal összhangban 13 részesre kell kiegészítenie azzal, hogy az egyes részek hosszának meg kell egyeznie az utolsóként támogatott rész vagy részek hosszával. Az eljárás többszakaszos: az első szakaszban, március 24-ig a pályázónak a filmsorozat ötletét kell beküldenie, a második szakaszban, április-májusban a konzultáció zajlik, majd a harmadik szakaszban várják a teljesen kidolgozott pályázati anyagokat. A Médiatanács július 8-ig dönt a nyertesekről. A pályázati felhívás linkje elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapjáról.

Fontos előrelépés a pályáztatásban az, hogy az elbírálásakor előnyben részesül az a pályázó, aki vállalja, hogy elkészíti a film angol nyelvű vagy angol feliratos, fesztiválszereplésre alkalmas változatát is; aki a filmet átadja valamely online médiaszolgáltató számára, különösen közművelődési vagy közoktatási célra; illetve aki helyi vagy közösségi televíziótól is hoz a film második bemutatására szóló szándéknyilatkozatot.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási szakterülete működik közre a pályázati eljárás lebonyolításában. A pályázatra vonatkozó minden információ elérhető a tamogatas.mtva.hu honlapon is. Az egyes eljárásokkal, illetve a jelentkezésekkel kapcsolatos esetleges kérdéseket a kerdesek@tamogatas.mtva.hu email címre várják. A többi pályázó tájékoztatása érdekében valamennyi kérdés és válasz a honlapon is megjelenik.

A Médiatanács az önálló animációs filmeket, illetve 3 részes sorozatokat a Macskássy Gyula-pályázatán támogatja, amelyen 2011 óta 49 alkotás nyert összesen 427 millió forintot. Az idei keret 180 millió forint, a legutóbbi fordulóban 10 alkotás jutott forráshoz.

(Az NMHH közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller