Dákok és rómaiak csatározásairól szóló vígjáték készül Dákok és rómaiak csatározásairól szóló vígjáték készül

Dákok és rómaiak csatározásairól szóló vígjáték készül

A Secretul lui Zorilo (magyarul Zorilo titka, hivatalos nemzetközi címén The Dac Side of the Moon) forgatása a tervek szerint júniusban kezdődik, a bemutató novemberre várható.

A vígjáték „időtlen időkkel ezelőtti korba” kalauzolja el a nézőjét, amikor a dákokat a római hódítás fenyegeti – írja a Cinemagia. – A nagy Zamolxis vezette dákok tikos űrprogramot készítenek elő, világmegmentő tervük utolsó simításait végzik. A Hold sötét oldalára akarnak elutazni, ahol meg kell szerezniük az éteri kristályt. Csakhogy az űrhajó beindításához is szükségük van még valamire: be kell fogniuk egy mágikusan vibráló, ezüstszínű pelét, amelyik évente csak egyszer bukkan fel: egy teliholdas nyári éjszakán. Zamolxis három hőst, Zorilót, Zdrelost és Bezmetist bízza meg a feladattal, hogy elkapják a pelét, a három bátor ember pedig rengeteg akadályon fog keresztülbukdácsolni.

A film kellékei között a jelenkorra jellemző tárgyak is felbukkannnak, köztük egy tévéféle, a dákovízió, illetve a DASA, ami a dák NASA-nak felel meg. A filmet júniusban kezdik forgatni a Vajdahunyadhoz közeli erdőkben, ahol egyébként az archeológiai leletek a dák állam hajdani központját is sejtik. A produkcióhoz felépítenek majd egy egész dák falut is.

A rendező az elsőfilmes Robert Popa, aki a forgatókönyvet a színész George Lungoci-csal együtt írja, utóbbi ötlete alapján. A film producere Alin Panc, akinek szintén színészként gazdagabb a filmográfiája, mint producerként. A 100 000 eurós költségvetésű vígjáték főbb szerepeit Alexandru Pop, Alin Panc, Iulian Ilinca, Cosmin Seleşi, Andreea Samson, Mariangela Coldea és Ruxandra Şerban kapta.

Alin Panc a Cinemagiának elmondta, hogy gyerekkora óta kacérkodik az archeológiával, részt vett ásatásokon is, ugyanis csodálattal töltötték el „a dákok és a mi vágyunk, hogy dákok legyünk”. Meghatározó filmélményként említette a Mel Brooks-féle Világtörténelmet is, ami beégette magát a tudatalattijába, és bátorságot adott ahhoz, hogy belevágjon egy „dákokról szóló paródia” készítésébe. Elmondta, hogy a film kiemeli majd azt a „mindenkori vágyunkat, hogy egyedülállók és erősek és a világ felfedezői legyünk”, így lesznek a filmbeli dákok az univerzum igazának a tudói, az univerzum órájának a forgatói. Hozzájuk képest a rómaiak jelentéktelenek, „csupán eszközök a dákok eposzi játékában”.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat