Csütörtökön indul a filmintézet online filmtára Csütörtökön indul a filmintézet online filmtára

Csütörtökön indul a filmintézet online filmtára

Egyre nagyobb szerep jut a magyarországi streaming-szolgáltatóknál a magyar tartalmaknak. A Netflixen és az HBO GO-n jelenleg 50–50, a Cinegón 28 magyar produkció közül válogathatnak az előfizetők. A népszerűségüket igazolja, hogy ezeken a platformokon számos magyar film – legutóbb az Akik maradtak a Netflixen, a Drakulics elvtárs az HBO GO-n, a Napszállta a fesztiválkedvencekre fókuszáló Cinegón – bekerült a legnézettebb alkotások aktuális listájára. Erre a sikerre épít a Nemzeti Filmintézet online filmtára, a magyar alkotásokat bemutató Filmio.

A magyar filmek online sikerére alapozva Filmio néven indít online filmtárat a Nemzeti Filmintézet november 19-én. A szolgáltatás hozzáférést ad a nézőknek a magyar film nagy klasszikusaihoz, valamint a közelmúlt legjobb hazai alkotásaihoz egyaránt – ígéri az nfi.hu.

Az új szolgáltatás sikerét az NFI megrendelésére a Kantar-Hoffmann által készített kutatás alapján remélik: eszerint a magyarok közel fele (47%-a) használ vagy használt már előfizetős videós tartalomszolgáltatást. A nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47%-a mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat.    

A további növekedés borítékolható, ezt jelzi előre a statista.com is: 2020-ra világszinten a népesség 11,9%-a számít VoD-tartalomfogyasztónak, 2025-re ez az arány várhatóan 17,2%-ra nő majd. Simon Murray a Digital TV Research alapító-elemzője a kelet-európai piacot tanulmányozva állapította meg, hogy 2025-re elérheti a 26,4 milliót a streaming-előfizetések száma.    

A streaming népszerűségének növekedése a magyar mozgókép tartalmak szempontjából is kedvező hír, mivel még szélesebb közönséghez juthatnak így el a hazai alkotások. A magyarországi piacon jelen lévő szolgáltatók – Netflix, HBO Go, valamint az idén májusban indult Cinego – mindegyikénél fontos törekvés, hogy folyamatosan bővítsék a magyar gyártású tartalmakból elérhető kínálatot.

(nfi.hu)

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat