Corneliu Porumboiu Arany Pálmáért versenyez Corneliu Porumboiu Arany Pálmáért versenyez

Corneliu Porumboiu Arany Pálmáért versenyez

Corneliu Porumboiu román-francia-német koprodukcióban készült La Gomera című játékfilmje is bekerült a 72. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába. A szervezők 19 versenyfilm mellett az Un Certain Regard szekció válogatását és a versenyen kívül vetített filmeket is bejelentették csütörtökön.

Corneliu Porumboiu először forgatott külföldön, filmje a részben a Kanári-szigeteken játszódik, főszereplője Vlad Ivanov. A román rendező 2006-ban elnyerte a Camera d'Or debütdíjat a Forradalmárok (A fost sau n-a fost?) című filmjéért, 2009-ben pedig a FIPRESCI-díjat és az Un Certain Regard zsűrijének díját a Rendészet, nyelvészet (Politist adjectiv) című filmjéért.

A korábbi cannes-i díjazottak és nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik a május 14-én kezdődő seregszemle. Pedro Almodóvar spanyol, Ken Loach brit, Xavier Dolan kanadai, Arnaud Desplechin francia, Jean-Pierre és Luc Dardenne belga, valamint Terrence Malick amerikai rendezők legújabb filmjei versenyezhetnek többek között az Arany Pálmáért, írja az MTI. A szaksajtó által leginkább várt alkotás, Quentin Tarantino legújabb filmje, a Once Upon a Time in America nem szerepel a meghívottak között, mivel - mint Thierry Frémaux művészeti igazgató elmondta - még nem készült el teljesen.

Pedro Almodóvar, aki 2017-ben a zsűri elnöke volt, Dolor y gloria című versenyfilmjének főszerepében Antonio Banderas lesz látható, aki egy melankolikus filmrendezőt alakít.

A kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne testvérek The Young Ahmed című szociografikus filmje egy kamasz radikalizálódásáról szól. Az Ez csak a világ vége (Juste la fin du monde) című filmjével három évvel ezelőtt a zsűri Nagydíját elnyert kanadai Xavier Dolan ismét francia nyelvű alkotással (Matthias & Maxime) érkezik.

A szintén kétszeres fődíjas Ken Loach brit rendező Sorry We Missed You című filmje egy szerény körülmények között élő házaspár mindennapjairól szól.

Az amerikai Terrence Malick, aki Az élet fája (The Tree of Life) című filmjével 2011-ben Arany Pálmát nyert, a második világháborúról szóló A Hidden Life című új alkotásával tér vissza. Az olasz Marco Bellocchio Il Traditore című filmje pedig egy volt maffiózó történetét dolgozta fel.

Bill Murray

A francia mezőnyt négy alkotás képviseli. Arnaud Desplechin a szülővárosában, Roubaix-ban szolgálatot teljesítő rendőrökről igaz történetek alapján forgatott alkotásának (Oh Mercy!) főszerepeit Roschdy Zem, Léa Seydoux és Sarah Forestier alakítják. A francia külvárosokról szól Ly Ladj Les Misérables című filmje, Céline Sciamma Portrait de la jeune fille en feu című alkotásának főszerepét Adele Haenel alakítja. A versenybe először meghívott Justine Triet Virgine Efirával a főszerepben forgatta Sibyl című alkotását.

Az újoncok között hívták meg a szenegáli Mati Diop, a kínai Diao Ji-nan, az osztrák Jessica Hausner és a palesztin Elia Szuleiman filmjét.

A teljes hivatalos válogatás itt böngészhető.

A 72. cannes-i filmfesztivál Jim Jarmusch The Dead Don't Die című zombifilmjének díszbemutatójával május 14-én kezdődik a francia Riviérán. A fesztivál május 25-ig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező lesz, a 83 éves Alain Delont életművéért tiszteletbeli Arany Pálmával tüntetik ki.

(MTI/Filmtett)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat