Berlinale Classics: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét is bemutatják Berlinale Classics: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét is bemutatják

Berlinale Classics: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét is bemutatják

A 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics szekciója hat újonnan restaurált filmet tűz műsorra, köztük Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét is.

A Berlinale Classics válogatásából hármat jelentettek be csütörtökön a szervezők: Mészáros Márta alkotása mellett Carl Theodor Dreyer és Dominik Graf egy-egy filmjét vetítik a február 7-17. között zajló fesztiválon.

Mészáros Márta (portrénk ide kattintva olvasható) volt az első női rendező a berlini filmfesztivál történetében, aki 1975-ben a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat átvehette, hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Filmalap közleménye.

Az Örökbefogadás című, finoman árnyalt női portréjában Berek Katalin egyedülálló, magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Egy nevelőotthonban élő fiatal lánnyal, a „próbagyermekével” való kapcsolat hozzásegíti őt ahhoz, hogy tényleg örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függőségek nélkül rendezze be. Mészáros Márta ezzel a filmjével lett nemzetközileg ismert rendező.

Örökbefogadás

A film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával készült 2018-ban, a Magyar Filmlaborban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével.

„Különösen örülök annak, hogy egy nagy európai rendezőnő mesterművét, az Örökbefogadást ismét a legjobb kép- és hangminőségben mutathatjuk be. Mészáros Márta a szerzői film úttörője volt, akinek filmjei sok német női filmrendezőt is inspiráltak – az ő filmjeiknek szenteljük idei Retrospektívünket – kommentálta a hír bejelentését Rainer Rother, a Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen művészeti igazgatója, a Berlinálé Retrospektív szekciójának vezetője.

Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét követően mindössze egy magyar alkotó, Enyedi Ildikó nyerte el a Berlinálé fődíját, az Arany Medvét Testről és lélekről című filmjéért 2017-ben.

(közlemény)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat