Adócsalással és pénzmosással vádolják Corneliu Porumboiut és Ada Solomont Adócsalással és pénzmosással vádolják Corneliu Porumboiut és Ada Solomont

Adócsalással és pénzmosással vádolják Corneliu Porumboiut és Ada Solomont

Október 18-án, hétfőn eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség Corneliu Porumboiu filmrendező és Ada Solomon producer ellen; a vád adócsalás, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás – írja ügyészségi forrásokra hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A hírügynökség forrásai szerint a feltételezett bűncselekményt 2013–2015-ben követték el, több filmgyártó vállalkozáson – többek közt a Castel Filmen – keresztül az Országos Filmközpontnál megpályázott, elnyert, majd részben fantomcégek számláival elszámolt összegekről van szó. A ziare.com úgy tudja, Ada Solomon egy 2000 és egy 200 lej értékű hamis számlát könyvelt el.

Az ügyben mintegy 100 filmes magán- és jogi személy érintett, köztük rendezők és producerek is, az okozott kár összértéke pedig 10 millió lejhez (2 millió euró értékhez) közelít. A G4media.ro úgy tudja, ma délelőtt megkezdődtek a kihallgatások, több gyanúsítottat is órákon át faggattak a DIICOT-nál. A NewsOnline újabb nevet derített ki: Vlad Păunescu, a Castel Film vezetője is a gyanúsítottak között van.

Corneliu Porumboiu egyelőre senkinek sem nyilatkozott az ügy kapcsán.

Ada Solomon és Corneliu Porumboiu a román újhullám két, nemzetközi szinten is ismert és elismert egyénisége. Solomon épp az idei Berlinalén nyert Arany Medvét a Babardeală cu bucluc sau porno balamuc című Radu Jude-film producereként. A rendezővel közös korábbi munkájuk, az Aferim! 2016-ban elnyerte a „román Oscart”, a Gopo-díjat. Corneliu Porumboiu szintén számos hazai és nemzetközi – köztük a cannes-i – fesztivál kedvence volt az elmúlt években: Camera d’Orral tüntették ki első nagyjátékfilmjét, az A fost sau n-a fost?-ot 2005-ben, négy évvel később pedig elhozta a zsűri nagydíját az Un Certain Regard szekcióban versenyző Polițist, adjectivval.

 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat