A vajdasági magyar mozgókép napja A vajdasági magyar mozgókép napja

A vajdasági magyar mozgókép napja

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Művészeti karaván című pályázati programjának keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet bemutatkozó és filmszakmai körutat szervez a kolozsvári székhelyű Video Pontes Alapítvány filmes műhelyének október 12. és 15. között a Vajdaságban: Zentán, Doroszlón, Zomborban, Topolyán, Szabadkán, Magyarkanizsán és Csókán.

A karaván párhuzamosan folyik a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából zajló ünnepségsorozattal.

Az erdélyi filmesek rendhagyó bemutatkozása alkalmat ad arra is, hogy a vendégek és a helyi szervezők – a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Cinema Filmműhely, Info TV; a szabadkai Lifka Sándor Artmozi, Délvidéki Videokrónika, Pannon RTV; az újvidéki Mozaik Televízió; a zentai Bolyai Filmműhely – találkozzanak és barátkozzanak egymással, továbbá szakmai megbeszéléseken vegyenek részt. A karavánnal és a vajdasági magyar mozgókép napja ünnepségsorozattal párhuzamosan összesen nyolc településen vetítik le a gyerekeknek és az ifjúsági korosztálynak szóló Rózsa és Ibolya című filmet.

A karaván a vajdasági magyar mozgókép napja ünnepségsorozattal egy időben érkezik a Vajdaságba. Október 12-én, szerdán Szabadkán és Zentán, október 13-án Doroszlón, Bácsgyulafalván, Bácskertesen, Muzslyán, Székelykevén, Tordán, majd a nap végén Zomborban, október 14-én Topolyán, Szabadkán és Magyarkanizsán, október 15-én Csókán vetítik a filmeket.

A Művészeti karaván még a 2010-es évben indult el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) támogatásával, amely a művészeti projekt egyik kezdeményezője is egyben. A programsorozat lényege, hogy a Kárpát-medencei művelődési intézetek összefogására alapozva minden régióból művészeti (irodalom, képzőművészet, film) csoportok, műhelyek utaznak minden régióba, így bemutatkozva és vendégül látva egymást.

(kultúra.hu)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat