„A kicsik is lehetnek hatalmasak” – 20-án indul a IV. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál „A kicsik is lehetnek hatalmasak” – 20-án indul a IV. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

„A kicsik is lehetnek hatalmasak” – 20-án indul a IV. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

A fesztivál a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát tervezi elhozni a magyar és az osztrák nézőknek november 20. és 29. között. A programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjat, Európa filmdíjat elnyert vagy azokra jelölt alkotások is.

 

A fesztivál vetítései idén az online térbe költöznek, és online szakmai vitafórumon vesznek részt rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. 

(A díjazott műveket Bécsben, a Collegium Hungaricumban és Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik majd, azonban a COVID-19 helyzet miatt ez jövőre tolódik, ahogy a fesztivál nyitófilmje egy igazi csemege lesz: az élő vetítéseken versenyen kívül látható lesz Yorgos Lanthimos az elmúlt évben készült Nimic című rövidfilmje.)

Idén 893 filmet neveztek 87 országból, melyből az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük minden korábbinál több, 9 magyar alkotást is: Beleznai Márk, Dudás Balázs, Szakonyi Noémi, Szeleczki Rozália, Lőrinczi Gergely, Rebák Tamás, Százados Ábel, Szöllősi Anna valamint Vas Marianna és Bednárszky Hedda filmjét. A magyar rendezők egy Oscar-jelölt és 8 Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.

A fesztivál idei különlegessége az AR-technológia (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes AR Go mobilalkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg az egyperces rövidfilmeket, amelyekkel idén lehetett először nevezni. Ugyanígy hat egyperces film a fesztivál idején az aktuális papír alapú Magyar Narancsban megjelenő ikonok révén is nézhető lesz. Százados Ábel, 15 éves rendező filmje mellett török, holland, moldovai, spanyol és angol filmeket is láthatnak a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Yvonne Ng Diák-Oscar-díjas filmrendező Szingapúrból, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Yulia Ruditskaya animációs filmrendező Belorussziából és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Hajmási Péter, Hendrick Leah, Jurdi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Somogyi Liza, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A versenyprogram megtekinthető itt: https://www.bluedanubefilmfestival.hu/official-selection

A versenyprogramra jegyeket rövidesen a honlapon vagy a facebook-on keresztül lehet váltani – ígéri a szervezők közleménye.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat