A Joker kapta a legtöbb BAFTA-jelölést A Joker kapta a legtöbb BAFTA-jelölést

A Joker kapta a legtöbb BAFTA-jelölést

A Joker kapta a legtöbb, 11 jelölést a brit filmakadémia díjaira kedden Londonban - írta meg a BBC News, amely kiemelte ugyanakkor, hogy a színészi kategóriákban csak fehérek esélyesek a díjra, ami miatt máris bírálják a testületet.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. Todd Philips Joker című filmje 11, Martin Scorsese Az ír (The Irishman) című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.

Joaquin Phoenix, aki vasárnap Golden Globe-díjat nyert a Joker címszereplőjeként, a brit Oscarért Taron Egertonnal (Rocketman), Leonardo DiCaprióval (Volt egyszer egy Hollywood/ Once Upon a Time in Hollywood), Adam Driverrel (Házassági történet/Marriage Story) és Jonathan Pryce-szal (A két pápa/The two popes) verseng.

Házassági történet

A színésznők közül Margot Robbie a legjobb női mellékszereplők mezőnyében a Botrány (Bombshell) és a Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) című filmért is jelölt lett. Ebben a kategóriában Scarlett Johansson az egyik riválisa, aki a Jojo Nyusziban (Jojo Rabbit) játszott, és szintén két BAFTA-díjra esélyes, mert a legjobb színésznők mezőnyében a Házassági történet (Marriage Story) női főszereplőjeként jelölték.

Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány/Bombshell) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok/Little Women) is szerepel.

A legjobb brit film kategóriában az 1917, a Kislányomnak, Samának (For Sama), a Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You) és a Rocketman kaphat díjat.

Rocketman

A rendezői mezőnyben Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho lett jelölt. Krishnendu Majumdar, a BAFTA elnökhelyettese elismerte, hogy a női rendezők hiánya „az egész ágazat problémáját” jelzi, de hangsúlyozta, hogy a filmakadémia igyekszik tenni a változásért.

Az animációs filmek mezőnyében a Jégvarázs 2 (Frozen 2), a Toy Story 4, a Klaus - A karácsony titkos története (Klaus), a Shaun, a bárány és a farmonkívüli (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) című produkció vetélkedik.

A nem angol nyelvű filmek közül az Élősködők (Gisaengchung), a Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu), a The Farewell, a Kislányomnak, Samának (For Sama) és Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria) című alkotása kapott jelölést.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek. A díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat