A colectiv nem indul a dokumentumfilmes Gopo-díjért A colectiv nem indul a dokumentumfilmes Gopo-díjért

A colectiv nem indul a dokumentumfilmes Gopo-díjért

A producerek kérésére Románia első Oscar-jelölt filmje, a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb dokumentumfilm kategóriában is finalista colectiv nem indult a Gopo-díjak dokumentumfilmes versenyében, Alexander Nanau filmje azonban így is öt Gopo-jelölést kapott.

Idén 16 nagyjátékfilm kerülhetett versenybe a Gopo-díjakért, ennyi alkotást mutattak be az elmúlt egy évben a romániai mozikban vagy VOD-felületeken. A legtöbb, 12 jelöléssel Dorian Boguță Az eltűnt zongorista (Urma / Legacy) című elsőfilmje és az Ivana Mladenović rendezte Ivana cea groaznică büszkélkedhet; tíz jelölést kapott a Nyomtatott nagybetű (Tipografic majuscul), és hét-hét kategóriában nyerhet az Acasă, My Home, illetve az 5 perc (5 minute). 

A legjobb egészestés film „román Oscar-díját” idén az Acasă (r. Radu Ciorniciuc), a colectiv (r. Alexander Nanau), az Ivana cea groaznică (r. Ivana Mladenović) vagy a Tipografic majuscul (r. Radu Jude) kaphatja. A rendezői kategória jelöltlistája ezek után nem tartalmaz meglepetést: Alexander Nanau, Ivana Mladenović, Radu Ciorniciuc és Radu Jude kapott jelölést. A colectiv három további jelölést kapott: elvilehti a Gopo-gála operatőri, vágói vagy hangmesteri trófeáját is.

Az elsőfilmes kategóriában idén két dokumentumfilmet – Acasă, Totul va fi bine (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) – és egy nagyjátékfilmet (Urma) jelöltek díjra.

A legjobb európai alkotásnak járó Gopo-díjra idén négy filmet jelöltek: Az első áruló (Il traditore, r. Marco Bellocchio), A mennyországnak kell lennie (It Must Be Heaven, r. Elia Suleiman), Nyomorultak (Les misérables, r. Ladj Ly) és a Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You, r. Ken Loach) című alkotásokat.

A 2021-es újdonság a rövidfilmes kategória felosztása: idén először kap külön-külön Gopo-díjat egy-egy kisjátékfilm, rövid animációs, illetve dokumentumfilm.

A jelöltek listáját május 13-án tették közzé; a díjak sorsáról több mint 650 romániai filmes fog dönteni szavazás útján a következő hetekben. A 15. díjkiosztó gálára június 28-án kerül sor.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat