A Cenzorka lett Szlovákia idei hivatalos Oscar-nevezettje A Cenzorka lett Szlovákia idei hivatalos Oscar-nevezettje

A Cenzorka lett Szlovákia idei hivatalos Oscar-nevezettje

Kerekes Péter Cenzorka (107 Mothers) című filmje képviseli idén Szlovákiát a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben.

A szlovák–cseh–ukrán koprodukcióban készült alkotás bemutatója a szeptember 11-én zárult velencei filmfesztiválon volt, Kerekes Péter és Ivan Ostrochovský elnyerte az Orizzonti szekció legjobb forgatókönyéért járó  díjat.

„Gyilkos anyák egy ukrán börtönben: Kerekes Péter filmje, a Cenzorka durva alaphelyzetet bont ki fikciós és dokumentumfilmes eszközökkel. [...] a Cenzorka [...] nyíltabban keveri a fikciós és a dokumentarista elemeket, hiszen egy odesszai női börtön lakóinak életét mutatja be – viszont az önmagukat alakító elítéltek mellett három főszerepet színésznők játszanak” – írtuk a filmről néhány napja. (Teljes kritikánk itt olvasható.)

A föbb szerepeket Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva és Lyubov Vasylyna alakítja. 

A 94. Oscar-gálát 2022. március 27-én rendezi meg az amerikai filmakadémia. A legjobb idegen nyelvű film mezőnyének 15 darabos rövidlistáját 2021. december 21-én teszik közzé, a jelöléseket pedig február 8-án fogják bejelenteni. Magyarországot idén a Post Mortem című horror képviseli a versenyben.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat