A Cannes-i Fesztivál közzétette az idei versenyfilmek listáját A Cannes-i Fesztivál közzétette az idei versenyfilmek listáját

A Cannes-i Fesztivál közzétette az idei versenyfilmek listáját

Bár a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak lemondani a fesztivál idei kiadásáról, a fesztivál szervezői tegnap este közzétették annak az 56 filmnek a listáját, amely idén a francia riviérán versenyezhetett volna. A tisztelgő gesztusként közölt listán rekordszámú női rendező neve szerepel.

A címeket nem osztották szekciókra, mint általában, csupán néhány kategóriát különböztetnek meg. A The Faitful csoportba azok az alkotók kerültek, akiknek legalább egy korábbi alkotása versenyzett már a fesztiválon. A „hűséges visszatérők” között lett volna idén többek közt Wes Anderson (The French Dispatch), François Ozon (Été 85), Naomi Kawase (Asa aga kuruTrue Mothers), Thomas Vinterberg (Druk / Another Round), Sharunas Bartas (In the Dusk / Au crépuscule) és az angol Steve McQueen két filmje.

A szervezők kiemelték az idén először beválogatott „újoncok” (The Newcomers) filmjeit – itt francia, libanoni, egyiptomi, angol, svéd, bulgár, kanadai, német és izraeli alkotások kerültek. Az elsőfilmesek mezőnyét 15 film alkothatta volna az idei fesztiválon, itt debütált volna a színészként befutott Viggo Mortensen első rendezése is, az amerikai produkcióban készült, közel két órás Falling.

A lista egy különleges hongkongi szkeccsfilmmel (Septet: The Story of Hong Kong), három dokumentumfilmmel, öt vígjátékkal, valamint négy egészestés animációval egészül ki: a legendás japán rajzfilmstúdió, a Ghibli első számítógép-animációs alkotása, a Hayao Miyazaki fia, Gorô Miyazaki jegyezte Aya to majo (Earwig and the Witch), a dán Jonas Poher Rasmussen Flee című animációs dokumentumfilmje, a pixaros Peter Docter másfél órás Soulja, valamint egy elsőfilm, a francia Aurel Josepje.

A teljes lista elérhető a fesztivál honlapján.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat